|
După 75 de ani s-a aflat unde este îngropat eroul Ion Soltîs (Foto)
După 75 de ani s-a aflat unde este îngropat Eroul Uniunii Sovietice Ion, sau mai bine zis Ivan Sidorovici Soltîs, care în documente este menționat anume ca Ivan, nu Ion.
Despre aceasta a scris prezentatoarea TV Elena Pahomova-Levițkaia pe canalul său telegram Ivanovna, menționînd că astăzi, 11 februarie, se împlinesc 75 de ani de la moartea lui Ivan Soltîs, transmite Noi.md.
Ea a menționat că celor care nu cunosc războiul le este greu să aprecieze pasul conștientizat, sacrificiul de sine.
În foaia de decorare a lui Ivan Soltîs se spune că la traversarea rîului Beaver, în nord-vestul satului Luisenthal (Germania) 11 februarie 1945, sub focurile puternice de mitralieră și grenade ale inamicului, el s-a aruncat în rîu și pînă la piept în apă și cu mitraliera în mîini a trecut rîul pe malul vestic.
Cu o smunciturp rapidă a înaintat 100 de metri, s-a oprit și cu focul mitralierei sale a acoperit luptătorii care traversau rîul, în același timp distrugînd focul a trei puncte de mitralieră ale inamicului.
Trecînd pe malul vestic al rîului, batalionul a luat cu asalt satul Luisenthal. Viteazul Soltîs din Armata roșie primul a dat buzna în sat și cu mitraliera a ucis șase germani. Dușmanul opunea rezistență cu înverșunare...
Luptătorii, pasionați de eroismul soldatului din Armata Roșie Soltîs au luat cu asalt satului. În față aveau o mitralieră a inamicului. Soltîs, furișîndu-se pe neobservate la el, a aruncat cu grenade. Mitraliera a tăcut și luptătorii au mers mai departe.
În acest moment, din dreapta a început a împușca mitraliera unui alt inamic. Soltîs, fiind rănit, strigînd "Pentru patrie, pentru Stalin!" s-a năpustit asupra ambrazurii...."
Ivan Sidorovici Soltîs a închis ambrazura cu pieptul său, repetînd fapta eroică a lui Alexandr Matrosov.
"Ce fel de Luisenthal, unde a murit eroul nostru? Mai demult aceasta era o parte din Germania, acum este în partea de Vest a Poloniei. După război, denumirile germane au dispărut. Din acest motiv a apărut confuzia. În acele locuri au fost două denumiri Louisenthal - actualul Oraș Kędzierzyn Kozle și un mic sat puțin mai la nord de orașul Bolesławiec, în trecut Bunzlau. Satul s-a contopit cu orășelele din apropiere. Deci, el nu mai este pe hartă, nici în cărțile de telefoane. Cercetătorii postbelici au mers pe calea celei mai mici rezistențe, de aceea în toate descrierile oficiale se indică faptul că Ivan Soltîs este îngropat în Kędzierzyn Kozle", a menționat jurnalista.
Potrivit ei, căutarea adevăratului loc de înmormîntare a eroului a fost începută de conducătorul clubului istorico-patriotic rus, Alexei Petrovici, deoarece exista o discrepanță între locul luptei (14 km nord de Bunzlau/Bolesławiec) și presupusul loc a înmormîntării la 250 km.
În căutarea sa, Alexei a fost ajutat de colegii săi – cercetașii din Polonia, precum și de reprezentanții Oficiului Reprezentativ al Ministerului Apărării al Federației Ruse responsabil de organizarea și desfășurarea lucrărilor memorial-militare în Republica Polonia.
"Deci, Ivan Sidorovici Soltîs este înmormîntat în orașul polonez Boleslawiec. Apropo, despre aceasta nu știu nici măcar cei în satul său natal Cuzmin din raionul Camenca. În curînd, la TV va apărea o istorie despre faptele lui eroice și căutarea lui după 75 de ani. Amintiți-vă astăzi de băiat. P 11 februarie 1945 el avea 21 de ani. Unicul fiu al părinților săi", a scris Elena Levițkaia-Pahomova.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1609
- Populația:
- 1671 locuitori
Cajba este un sat şi comună din raionul Glodeni. Cajba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Glodeni și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1671 de oameni. Satul Cajba a fost menționat documentar în anul 1609.
Comments
(0)