Nantoi: Moscova profită de greşelile, de incompetenţa, de slăbiciunea conducerilor din R.Moldova
„În perspectiva semnării acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Federaţia Rusă a decis să realizeze în Republica Moldova scenariul cipriot. Cînd o parte din teritoriu de facto este anexată de Federaţia Rusă şi controlată de Federaţia Rusă. În rest, faceţi ce vreţi cu planurile voastre pro-europene. Asta este cred că poziţia Federaţiei Ruse”. Este opinia expertului moldovean în problematica transtristreană Oazu Nantoi.
În interviul acordat postului de radio „Europa Liberă” analistul politic a amintit că după ce a fost desemnat Dmitri Rogozin reprezentant al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru o parte a teritoriului Republicii Moldova, lucrurile au început să se clarifice în ceea ce priveşte planurile Federaţiei Ruse în stînga Nistrului.
Nantoi a subliniat că întîlnindu-se cu ofiţerii Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), la 16 aprilie a anului curent, Dmitri Rogozin а promis reînzestrarea lor cu armament nou. Acest grup (GOTR) a primit la dispoziţie unităţi de transport cu capacitate care depăşeşte net necesităţile lor.
În afară de aceasta, aadăugat politologul, este reparată pista aerodromului militar de la Tiraspol, iar paza lui este preluată de aceleaşi trupe ruseşti şi la periferia aerodromului au apărut nişte construcţii noi.
Expertul a specificat că primele documente, acele semnate în 1992, prevedeau plafonul de 2700 de militari ruşi. Între timp, numărul militarilor ruşi prezenţi pe teritoriul Republicii Moldova s-a redus, însă această reducere nu este fixată şi nu este plafonată în nici un document nou semnat ulterior. Prin urmare, Federaţia Rusă are acum mînă liberă de a creşte numărul militarilor. Circulă zvonuri cum că pe aeroportul de la Tiraspol va fi amplasată o unitate de helicoptere.
Nantoi a declarat că Federaţia Rusă profită de greşelile, de incompetenţa, de slăbiciunea conducerilor din Republica Moldova, care au admis două pîrghii de control asupra situaţiei. Expertul are în vedere misiunea de pacificatori „5+2”, unde Rusia are statut de mediator și spune că „Chișinăul trebuie să găsească soluția la masa de tratative cu Tiraspolul controlat de Moscova”.
Sursa: NR2.ru
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1812
- Populația:
- 2570 locuitori
Drepcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Drepcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în regiunea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina şi România. Localitatea este situată la o distanță de 35 km de oraşul Briceni, la 5 km de oraşul Lipcani şi la 270 km de Chișinău. Satul este parcurs de traseul internaţional Odesa – Cernăuţi şi de calea ferată internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2570 de oameni. Satul Drepcăuţi apare ca localitate pe harta ţinutului Hotin după 1812.
Comments
(0)