02 may 2020, 10:17 Moldovan reality views 5842
”Opora Moldova” vine cu mai multe inițiative în sprijinul businessului
02 may 2020, 10:17 Moldovan reality views 5842

”Opora Moldova” vine cu mai multe inițiative în sprijinul businessului

Asociația businessului mic și mijlociu ”Puterea Moldovei” (Опора Молдовы) și ”Voievod” au venit cu o solicare către toate instituțiile de stat, responsabile de dezvoltarea economiei moldovenești, în special al sectorului IMM-urilor.

Organizația recent formată, roagă respectuos toate ministerele, agențiile de stat, care elaborează politici de dezvoltare pentru întreprinderile mici și mijlocii din toate sectoarele, să întreprindă de urgență o serie de măsuri pentru susținerea concretă a producătorilor și prestatorilor de servicii din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, Expoziția Fabricat în Moldova 2020 a scos în evidență mai multe probleme grave ale businessului mic și mijlociu din ultimii 20 de ani, care s-au acutizat în ultima perioadă.

  1. Producătorii moldoveni sînt extrem de nemulțumiți că pînă astăzi nu este implementată o lege a raftului care să le asigure prezența în marele rețele comerciale, dar și cele mici. În condițiile în care subsidierea agricultorilor în acest an va fi una modestă din cauza guvernării proaste din ultimii 10 ani, legea raftului este unica șansă ca producătorii, pe care i-am văzut cu toții la expoziție, să mai reziste. Problema se va acutiza, iar mai multe asociații deja vorbesc despre organizarea unor proteste în masă. Importatorii, distribuitorii, dar și cei din sfera retail, au creat în ultimii zeci de ani un sistem vicios în care noi am rămas să exportăm, în cel mai bun caz, materie primă și să vindem la expoziții. Magazinele din Republica Moldova sînt exclusiv o afacere de cartel care trebuie demolată, iar producătorii moldoveni trebuie să aibă posibilitatea de a se dezvolta. Agenții economici de fiecare dată părăsesc expoziția cu o mare dezamăgire pentru că consumatorii nu îi pot regăsi pe rafturile din țară. Or, în acest context, aceste expoziții nu-și mai au rostul.
  2. Taxa de înscriere la expoziție să fie subsidiată cu cel puțin 50% din partea statului. Este inadmisibil ca un agent să plătească o taxă de înscriere de 50 de euro, plus 35 euro/1 mp, ceea ce înseamnă peste 400 de euro pentru un spațiu mic de comercializare, în condițiile în care, acum 11 ani, taxa de participare era de aproximativ 400 de lei. Peste 30 de agenți, din cei circa 300 prezenți, abia au reușit să-și acopere costurile de închiriere a spațiului, ceea ce înseamnă că majoritatea au părăsit centrul expozițional cu o gaură în buget. Cu toții înțelegem că un centru expozițional nu este un loc în care agenții economici să obțină cîștiguri din vînzări, însă nici jumătate din cei prezenți nu sînt companii cu venituri de milioane. Asta înseamnă o atitudine nepăsătoare și chiar abuzivă față de micii producători.
  3. Rugăm autoritățile să elaboreze un nou sistem de subsidiere a agricultorilor și producătorilor din alte ramuri, să înceteze subvenționarea la infinit, indirect, a companiilor importatoare de tehnică agricolă și utilaje și să ofere beneficii celor care vin deja cu un produs pe piață, precum și să stimuleze la maxim substituirea produselor de import. Să formeze o comisie de lucru din care să facă parte reprezentanți ai businessului mic și mijlociu, a ministerelor și agențiilor responsabile de dezvoltarea economiei și să stabilească prioritățile și formulele de subvenționare. Sau măcar să inițieze un dialog pentru a pregăti terenul unor noi măsuri pentru anul 2021.
  4. Să elaboreze o comisie pentru a stabili o strategie ca toate achizițiile publice pentru alimentația copiilor din școli și grădinițe, spitale, penitenciare, să fie procurate de la producătorii autohtoni. Să depună toate eforturile pentru ca cel tîrziu în a doua jumătate a anului 2020 să se impună anumite plafoane de achiziție ca în maxim 1-2 ani să ajungem la o cotă minimă de 50% de produse fabricate în Republica Moldova care vor ajunge în instituțiile sus-menționate.

Source: noi.md

Keywords:

business

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
656 locuitori

Ivanovca este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frasin, Costești și Ivanovca. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Ivanovca a fost întemeiat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.