19 october 2012, 11:06 Moldovan reality views 8071
19 october 2012, 11:06 Moldovan reality views 8071

Voronin: Deschiderea unui consulat rus la Tiraspol ar însemna recunoaşterea regiunii transnistrene


Foto: trm.md

Dacă avem un consulat al României la Ungheni şi la Bălţi, este firesc să avem un consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol. Pe de altă parte, deschiderea unui consulat al Rusiei la Tiraspol ar însemna recunoaşterea regiunii transnistrene de către Chișinău. Declaraţia a fost făcută liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, în cadrul emisiunii Moldova în direct, la Moldova 1.

Liderul comuniștilor a comunicat că discuţiile privind deschiderea unui consulat în stînga Nistrului au apărut încă în perioada în care PCRM era la guvernare. Deschiderea unui consulat al Rusiei la Tirapol presupune, mai întîi de toate, o serie de proceduri ce trebuie reglementate. În special cele ce ţin de asigurarea securităţii şi imunităţii diplomatice a persoanelor care vor activa în cadrul acestui consulat, a spus Voronin.
 
La finele lunii august, ambasadorul rus de la Chișinău, Farit Muhametşin, i-a dat asigurări pretinsei şefe a diplomaţiei transnistrene, Nina Ştanski, că pînă la finele 2013 vor deschide un consulat al Rusiei.

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a declarat anterior că autorităţile de la Chișinău nu pot acredita misiuni consulare la Tiraspol, deoarece se pune în pericol securitatea şi imunitatea diplomaţilor ruşi, atît timp cît organele constituţionale de la Chișinău nu controlează raioanele de est ale ţării.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1421
Populația:
122669 locuitori
Logo

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de  122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004.  Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.