13 december 2019, 16:45 Moldovan reality views 4745
Opinie: Declarația ambasadorului Ucrainei ar putea provoca un scandal diplomatic
13 december 2019, 16:45 Moldovan reality views 4745

Opinie: Declarația ambasadorului Ucrainei ar putea provoca un scandal diplomatic

Declarația ambasadorului Ucrainei, Oleksandr Bankov, precum că Republica Moldova și România vorbesc aceeași limbă, ar putea provoca un scandal diplomatic, scrie Noi.md cu referire la opinia exprimată de Dumitru Roibu, președintele mișcării de tineret "Urmașii lui Ștefan".

"Cred că un ambasador nu poate reprezenta oriunde, mai ales în spatial public părerile sale încît acesta reprezintă poziția statului din care vine. Domnul Oleksandr Bankov și-a depăsit atribuțiile, poate chiar și bunul simț menționînd că nu există limba moldovenească. În Ucraina trăiesc peste 250 mii moldoveni, pentru care limba maternă este limba moldovenească", a declarat Roibu.

Potrivit acestuia, în Republica Moldova, limba moldovenească este limba de stat și maternă.

"Exprimarea dură, iar pe alocuri chiar incultă a dumnealui, poate provoca un scandal diplomatic. Ce ar fi dacă Ambasadorul moldovean la Moscova ar menționa în presă că limba ucraineană este un fals? Cred că domnul Bankov nu este informat. Mai știu cu siguranță că acesta este departe de a cunoaște istoria poporului moldovenesc, ceea ce l-a făcut să menționeze astfel de falsuri, dacă nu ar fi influențat de cineva din București, evident", a mai adăugat acesta.

Totodată, Roibu consideră că ar fi corect, atît față de comunitatea de moldoveni din Ucraina, cît și față de relațiile cu Republica Moldova, ca dl Bankov să fie rechemat.

"Asemenea diplomați, care nu dau dovadă de diplomație, nu merită să reprezinte interesele unei țări vecine atît de frumoase precum este Ucraina", a conchis acesta.

Reamintim că în tipul unui interviu, ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, a declarat că pentru ucraineni nu există limba moldovenească, iar cei din România și Moldova vorbesc o singură limbă.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1800
Populația:
1890 locuitori

Ţînţăreni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Ţînţăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1890 de oameni. Satul Țînțăreni a fost menționat documentar în anul 1800.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.