|
Cît au achitat pînă acum cetățenii moldoveni pentru întoarcerea miliardului
După ce în 2016, Guvernul Filip a decis să transforme în datorie de stat creditele de urgență oferite de către Banca Națională a Moldovei (BNM) celor trei bănci care au fost lichidate, pînă la momentul actual, potrivit Centrului de Politici și Reforme, cetățenii Republicii Moldova au achitat 9,5% din miliardul furat.
Pentru a întoarce datoria către BNM, guvernul a decis să transforme suma împrumutului în datorie publică. Parlamentul a adoptat Legea nr. 235 din 3 octombrie 2016. Au fost emise obligațiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, pînă în anul 2041 împrumutul, plus dobînda, notează Noi.md cu referire la unimedia.info.
Acești bani vin din impozitele cetățenilor. Prima plată de 668 milioane lei a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018, au fost achitate încă 827 milioane lei. Pentru 2019, suma plătită a fost 844 milioane de lei. Pînă în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde lei, scrie CPR.
Toate băncile au falimentat, iar datoria nu a fost pusă pe proprietarii sau administratorii lor, ci pe toți cetățenii. În timp ce noi plătim pentru furt, în patru ani, autoritățile nu au recuperat nimic din miliardul furat, mai notează centrul de Politici și Reforme.
CPR mai scrie că au fost înregistrate unele venituri din procesul de lichidare a celor trei bănci comerciale. În 2013, aceste trei bănci raportau active în sumă de aproape 20 miliarde lei, înainte de împrumutul BNM. Din lichidare s-au înregistrat venituri de puțin peste 1 miliard de lei. În tot acest răstimp, Ministerul Finanțelor încearcă să ne convingă că această sumă reprezintă „active recuperate”, ceea ce este un fals. Informația a fost preluată în repetate rînduri și de mass-media. CPR Moldova a reiterat că ZERO lei au fost recuperați din miliard.
Anterior, CPR Moldova s-a adresat de mai multe ori Ministerului Finanțelor să nu mai prezinte informația precum că veniturile din lichidarea băncilor sînt active recuperate. Oricum, ministerul a continuat să le prezinte drept „active recuperate” CPR insistă în continuare în a declara că, chiar dacă, în procesul de lichidare, sediile băncilor se vînd la un preț bun și statul încasează veniturile, miliardul rămîne furat și nerecuperat.
Source:
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Исповедь многодетной матери
- Мужчины потеряли власть, разменяв её на дешёвые удовольствия
- Я верю в природу!
- В чем суть духовной жизни?
- Имбирный сок — удивительный напиток, который поможет вам избавиться от брюшного жира и укрепить имму…
- Вылечит от 9 болезней! Восстановит силы после операций, кости, суставы и зрение
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1489
- Populația:
- 1474 locuitori
Tochile-Răducani este un sat şi comună din raionul Leova. Tochile-Răducani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1474 de oameni. Satul Tochile-Răducani a fost menționat documentar în anul 1489.
Comments
(0)