10 january 2019, 10:00 Moldovan reality views 3663
Progres? Fără îndoială!
10 january 2019, 10:00 Moldovan reality views 3663

Progres? Fără îndoială!

Cel de-al doilea Forum economic moldo-rus (FEMR), desfășurat la Chișinău în perioada 20 -21 septembrie sub deviza "Parteneriat fără frontiere", a provocat o reacție în lanț.

Businessul moldovenesc și-a dorit întrevederi mai dese cu cel rusesc, și viceversa. Potrivit unui expert, după o perioadă îndelungată, ele s-au regăsit. Poate că lucrurile ar fi ținut în continuare de domeniul liricului, dacă nu erau rezultatele forumului. Iar ele au fost, fără îndoială, cu succes.

Pe toate fronturile

Să nu uităm că forumul în sine putea să și nu aibă loc. Dacă în Moldova nu se schimba cardinal puterea. Regimul precedent nu era interesat să dezvolte relațiile economice moldo-ruse, chiar se opunea pe toate căile. Au confirmat-o și participanții forumului, inclusiv la cel mai înalt nivel.

Apoi, înainte de deschiderea lucrărilor forumului, a avut loc un eveniment semnificativ - și-a reluat activitatea comisia interguvernamentală pentru colaborarea comercial-economică a Moldovei cu Rusia. Ca rezultat al activității ei, a fost semnat un proces-verbal care înseamnă reluarea colaborării Rusiei și Moldovei în cele mai importante ramuri: sectorul energetic, agricultura și industria alimentară, transport, sănătate, în domeniul migrației, a construcțiilor, culturii, științei și inovațiilor, în sfera relațiilor interetnice și cea a mediului ambiant.

Domeniul de aplicare a eforturilor privind colaborarea este foarte extins. De altfel, ca și planurile concrete care, potrivit participanților, urmează a fi realizate în cel mai scurt timp.

La 19 septembrie, în ajunul FEMR, președintele Igor Dodon a subliniat, în cadrul întrevederii cu Nicolai Patrușev, ministrul agriculturii FR și președinte al comisiei interguvernamentale de colaborare economică cu Moldova - că pauza în activitatea comisie a afectat dezvoltarea relațiilor comerciale dintre țările noastre.

Aproape trei ani de lipsă a dialogului economic în cadrul comisiei date înseamnă oportunități ratate, în special pentru businessul moldovenesc.

"Părțile se arată gata să activizeze colaborarea, să dialogheze. Azi a avut loc mult așteptata ședință a comisiei interguvernamentale. Cred că în cadrul ei am reușit să obținem anumite succese. Am discutat toate variantele posibile de colaborare, de la economie la sfera socială. Consider că este un progres serios în dezvoltarea relațiilor noastre reciproce", a declarat Patrușev.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

forum , economie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
598 locuitori

Coicova este un sat din cadrul comunei Doibani I din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Dubăsari și la 74 km de Chișinău. Populaţia satului Coicova alcătuia 598 de oameni în anul 2011. Satul Coicova a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.