|
Peste 40 de instituţii de învăţămînt din Moldova, sancţionate
Peste 40 de procese-verbale, cu amenzi de aproximativ 55 mii de lei, a întocmit în primul semestru al anului curent Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) ca urmare a controalelor în blocurile alimentare ale instituţiilor de învăţămînt general din ţară.
Totodată, inspectorii au emis şi peste 300 de prescripţii, necesare pentru înlăturarea neajunsurilor depistate. Despre aceasta a declarat conducerea ANSA joi, 8 august, într-o conferinţă de presă.
Directorul general-adjunct al instituţiei, Ion Toma, a explicat că specialiştii din subdiviziunile ANSA au un plan naţional aprobat la fiecare început de an, care prevede un anumit număr de controale. Potrivit responsabilului, de regulă, fiecare cantină din şcoală sau grădiniţă din ţară este verificată de circa două ori pe an.
"Totuşi, în caz de necesitate, periodic, ANSA revizuieşte şi emite dispoziţiile necesare ca unele instituţii, în special cele unde anterior au fost depistate nereguli, să fie monitorizate suplimentar", a precizat Ion Toma.
Sursa citată a specificat că în ultimii trei ani, datorită unei conlucrări eficiente cu instituţiile de învăţămînt, autorităţile locale, "în ţară se înregistrează o dinamică pozitivă în ceea ce ţine de dotarea tehnică, reparaţia curentă, reglementarea procesului de achiziţii publice ş.a. în unităţile de alimentaţie în şcoli şi grădiniţe".
În această ordine de idei, vicedirectorul ANSA a menţionat că în grădiniţa 177 din capitală, ajunsă recent în vizorul presei în urma semnalelor parvenite la preşedinţia R. Moldova privind livrarea unui lot de produse alterate, controalele regulamentare nu au arătat nereguli în acest sens. Ion Toma a declarat că miercuri, 7 august, în această instituţie au fost prelevate probele necesare şi va fi urmărit de la începutul anului tot procesul de achiziţie, livrare, păstrare etc. a alimentelor. "Se va efectua o anchetă şi după ce vom avea rezultatele de la toate investigaţiile, ne vom putea pronunţa asupra acestui caz. Deocamdată, este prematur de făcut unele concluzii", a relevat responsabilul de la ANSA.
Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a reiterat că în cazul depistării în cantinele publice pentru copii a produselor neconforme, răspunderea o poartă atît agentul economic furnizor, cît şi administraţia instituţiei de învăţămînt. "Îndemnăm conducerea şcolilor şi grădiniţelor să dea dovadă de responsabilitate şi să anunţe structurile ANSA atunci cînd depistează produse inadmisibile pentru folosirea în alimentaţie, pentru a nu pune în pericol sănătatea, ba chiar şi viaţa copiilor", a concluzionat Ela Malai, director general interimar ANSA.
În prezent, în Republica Moldova activează 2582 de blocuri alimentare, amplasate în instituţii şcolare şi preşcolare.
Source:
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1912
- Populația:
- 104 locuitori
Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Zolotievca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Anenii Noi și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 104 oameni. Satul Nicolaevca a fost înființat în anul 1912.
Comments
(0)