15 september 2012, 15:45 Moldovan reality views 7072
15 september 2012, 15:45 Moldovan reality views 7072

Opinia juristului: Marșul unionișilor – un test pentru regimul constituțional din R.Moldova


Foto: trm.md

Persoanele cu funcții de răspundere care au permis(sau nu au prevenit) petrecerea marșului unioniștilor au încălcat prevederile a cel puțin două articole a Constituției R. Moldova, care spun:

Articolul 32 (3) Sînt interzise şi pedepsite prin lege contestarea şi defăimarea statului şi a poporului, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenţă publică, precum şi alte manifestări ce atentează la regimul constituţional.

Articolul  54 (2) Exerciţiul drepturilor şi libertăţilor nu poate fi supus altor restrîngeri decît celor prevăzute de lege, care corespund normelor unanim recunoscute ale dreptului internaţional şi sînt necesare în interesele securităţii naţionale, integrităţii teritoriale, bunăstării economice a ţării, ordinii publice, în scopul prevenirii tulburărilor în masă şi infracţiunilor, protejării drepturilor, libertăţilor şi demnităţii altor persoane, împiedicării divulgării informaţiilor confidenţiale sau garantării autorităţii şi imparţialităţii justiţiei.

Avem de a face cu „contestarea statului și alte acțiuni (chemările la unire cu România, folosirea steagurilor românești etc.), care atentează la regimul constituțional”.

Deasemenea există obligația constituțională a autorităților de a limita drepturile persoanelor care pledează pentru lichidarea statului moldovenesc pe calea unirii lui cu România, în interesul securității naționale, a integrității naționale…

Deoarece persoanele cu funcții de răspundere care prin acțiunile lor (eliberarea autorizației pentru marșul unioniștilor și susținerea lor) sau inacțiune sînt lideri ai partidelor politice, față de aceste partide (care nu au condamnat acțiunile sau inacțiunea liderilor săi) trebuie aplicate următoarele prevederi ale Constituției Republicii  Moldova:

Articolul 41 (4) Partidele şi alte organizaţii social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sînt neconstituţionale.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
46 locuitori

Mărcăuţii Noi este un sat din cadrul comunei Mărcăuţi, raionul Briceni. Satul este situat la o distanță de 17 km de orașul Briceni, 33 km de stația de cale ferată Ocnița și 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 46 de oameni. Satul Mărcăuții Noi a fost întemeiat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.