|
Cît și cum vor crește salariile medicilor
Dacă autoritățile vor reuși să schimbe legislația, primele majorări de salarii în sistemul medical ar putea să fie efectuate în luna septembrie. Dacă nu, cel tîrziu pe 1 octombrie, iar majorările vor începe pe categorii.
Despre asta a anunțat ministra Sănătății Ala Nemerenco la „Cutia Neagră" de la TV8.
„Nu o să majorăm salariile cum s-a făcut pînă acum. Trebuie să identifici la început suma de bani de care ai nevoie, după asta să faci calculele ca să înțelegi pe cît îți ajunge plapuma. Atunci cînd o desfaci la tot sistemul, unul primește 10 lei, altul 180 și toată lumea e nefericită. Cînd tu iei un singur element și acoperi mai multe categorii de lucrători medicali, lucrul este simțit. Acum vor beneficia de majorări cei care lucrează la greu – gărzile. Așa au făcut toate țările. Eu voi merge pe experiența altora. Nu vreau să fac nicio încercare pentru a suferi un eșec", și-a anunțat ministra planurile.
Ala Nemerenco afirmă că o să fie mărită plata de patru ori pentru o gardă. Brut se dorește o majorare pînă la 40-50 de euro pentru o gardă, adică aproximativ o mie de lei. Beneficiari vor fi mulți medici.
„Gărzi fac acolo unde nu este suficient personal medical. Astăzi fac gărzi cei care au nevoie de acești bani și îi cîștigă cinstit. sînt medici care fac și 3-4 gărzi și șase, pentru că ei cumulează în diferite instituții. Cunoaștem că cei care fac gărzi sînt în special tineri și o să atingem astfel o categorie care este cea mai pregătită de a-și face bagajele, pentru că cei mai în vîrstă rămîn în țară", a argumentat Nemerenco.
A doua etapă de majorări de salarii ar putea fi efectuată anul viitor, dar ministra a evitat să spună ce categorie de medici va fi beneficiară.
De asemenea, autoritățile planifică să majoreze indemnizațiile unice oferite medicilor care acceptă să activeze în localitățile rurale sau în instituții îndepărtate de locul de trai. Indemnizația unică pentru cei care vor merge în sate va constitui 40 de mii de lei, pînă la 80 de mii pentru asistenți medicali și 120 de mii pentru medici, care merg în zone îndepărtate.
„Voi opta pentru faptul ca nu doar cei care au învățat la buget să beneficieze de acești bani, dar și cei care au învățat la contract și vor să meargă în locurile vacante pe care le anunță Ministerul Sănătății", spune Ala Nemerenco.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1813
- Populația:
- 4525 locuitori
Gaidar este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Gaidar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 4525 de oameni. Satul Gaidar a fost menționat documentar în anul 1813.
Comments
(0)