31 july 2019, 11:30 Moldovan reality views 2990
Platon spune de ce Dorin Drăguţanu merită să fie trimis după gratii
31 july 2019, 11:30 Moldovan reality views 2990

Platon spune de ce Dorin Drăguţanu merită să fie trimis după gratii

Banca Națională a Moldovei nu ar fi apărat în anul 2014 interesele Băncii de Economii, atunci cînd au fost repartizați banii din garanția de stat, ci a fost de partea companiei „Insidown" din Cipru, în spatele căreia ar fi stat fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Declarația a fost făcută de Veaceslav Platon în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru TV8.

Platon a povestit cu lux de amănunte cum s-a decis ca „Moldindconbank", care se afla sub controlul său, să ofere credite interbancare Băncii de Economii, în valoare de 20 de milioane de dolari, cu puțin timp înainte să fie anunțate gravele probleme din sistemul bancar și statul să ofere bani pentru cele trei bănci falimentare.

Omul de afaceri afirmă că în februarie 2014, cînd au fost blocate acțiunile sale și ale partenerilor săi la „Victoriabank", a început o luptă cu Vladimir Plahotnic și i-a propus acestuia să facă o tranzacție inversă și să-și ia înapoi toate activele pe care i le vînduse mai devreme. Negocierile pe acest subiect le-ar fi purtat partenerii lui Platon cu Plahotniuc, vorbind la telefon.

„În august sau în septembrie vine Ilan Șor la mine la Moscova și îmi propune să cumpere toate băncile: „Moldova Agroindbank", „Victoriabank" și „Moldindconbank". I-am cerut jumătate de miliard de dolari. Nu el cumpăra. Era trimis de Plahotniuc. Partenerii mei nu au vrut să vîndă. Mai tîrziu am făcut o tranzacție inversă doar pentru „Victoriabank", pentru care Plahotniuc și Iaralov au dat acordul", a povestit Platon.

Potrivit omului de afaceri, ulterior, i s-a propus ca „Moldindconbank" să ofere credite Băncii de Economii în valoare de 20 de milioane de dolari pentru ca acești bani să fie folosiți pentru răscumpărarea activelor „ASITO", „Hotelului Național", „Victoria Asigurări" și altele.

Atunci, Platon ar fi cerut în schimbul creditelor interbancare să fie gajat pachetul de 39% din acțiuni la „Victoriabank". „Compania „Insidown", care cumpărase acest pachet la „Victoriabank" a pus gajul. Dacă nu întorceau creditul, noi aveam să luăm acțiunile băncii la jumătate de preț. Am fost mirați cînd BNM a propus să întoarcă creditul din rezervele de stat", afirmă Platon.

Acesta mai spune că a fost telefonat de un adjunct al guvernatorului Băncii Naționale, care i-a cerut să retragă creditele de la BEM înainte de termen.

„Aceste credite nu trebuiau să fie întoarse de BNM, pentru că era gajul. BNM știind că noi vrem gajul și nu o să cerem nimic de la BEM, singură ne-a plătit nouă creditul. Prin asta a cheltuit 20 milioane de dolari din banii statului ca noi să nu luăm acțiunile „Victoriabank" de la „Insidown". BNM apăra interesele companiei, dar nu ale BEM-ului. Doar pe acest aspect Drăguțanu (n.r. Dorin Drăguțanu, fost guvernator al BNM) poate fi trimis la închisoare", acuză Platon, adăugînd că este sigur de faptul că în spatele companiei „Insidown" stătea Vladimir Plahotniuc.

Veaceslav Platon spune că nimeni nu știa ce urmează să se întîmple în sectorul bancar și a fost o mare surpriză devalizarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Source: tv8.md

Keywords:

Veaceslav Platon , banca

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
230 locuitori

Humuleşti este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 28 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 230 de oameni. Satul Humuleşti a fost înființat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.