|
Ce soartă vor avea tichetele de masă
Tichetele de masă nu vor fi anulate, informează Ministerul Finanțelor.
Ajustările legislative propuse urmăresc schimbarea tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, acestea fiind supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit. Tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii.
„La moment, conform estimărilor, 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de aproximativ 620 de angajatori. Prin simpla transformare a cardului salarial în tichet de masă, există riscuri extrem de mari ca în anul 2020, să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sînt achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale. Aceasta pune în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.
Este important ca orice măsură, inclusiv și tichetele de masă, să fie introdusă în situația cînd parametrii bugetari permit aceasta. Or, introducerea acestei măsuri concomitent cu o reformă amplă de reducere a cotei contribuțiilor sociale a fost extrem de riscantă pentru sustenabilitatea bugetară. Pe fundalul reformei fiscale din 2018, s-au redus contribuțiile obligatorii de asigurare socială. Astfel, măsurile care afectează veniturile bugetare și în special Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat dăunează sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale", se arată într-un comunicat al instituției.
În figura de mai jos este prezentată situația transferurilor de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (sumele sînt prezentate în milioane de lei, deci în 2019, în bugetul aprobat, suma necesară transferului din bugetul de stat e 2.8 miliarde).
Potrivit Ministerului Finanțelor, măsura dată este una responsabilă și are ca scop atît asigurarea viitorului cetățenilor, cît și sustenabilitatea și buna administrare a Bugetului de Asigurări Sociale, obiective prioritare pentru Ministerul Finanțelor.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1660
- Populația:
- 1316 locuitori
Pînzăreni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pînzărenii Noi și Pînzăreni. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1316 oameni. Satul Pînzăreni a fost menționat documentar în anul 1660.
Comments
(0)