|
Declarație: Cineva îndeplinește ordinul de “curăţare” a pieței moldovenești a construcțiilor
Cineva îndeplinește ordinul de „curățare” a pieței moldovenești a construcțiilor și, după un an de acțiune la Chișinău a „moratoriului asupra oricărui tip de construcție" în oraș nu vor mai rămînea profesioniști, iar investitorii, beneficiarii și proiectanţii care respectă legea nu doar vor avea de suferit în urma acestei iniţiative, ci vor ajunge realmente „la margine”.
Este opinia exprimată de arhitectul Denis Nedeoglo, care a comentat inițiativa de a introduce un moratoriu de un an asupra construcției clădirilor în Chișinău, aprobat de Comisia parlamentară pentru cultură, educație, știință, tineret, sport și mass-media. Autorul iniţiativei este deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, transmite Noi.md.
„O inițiativă minunată. Se pare că întreaga ramură a legislației care reglementează industria construcțiilor, în opinia lui Bolea, este incorectă?
Problema nu ţine de legislație, ci de nerespectarea acesteia. Ei bine, acest lucru se rezolvă nu prin „moratoriu asupra oricărui tip de construcţii”, ci prin identificarea construcției ilegale și a luptei împotriva acesteia. Pentru a face acest lucru, există toate mecanismele legale pe care trebuie doar să le puneţi în aplicare. În conformitate cu logica autorilor acestei inițiative, farmacistul ar trebui să fie oprit din vînzarea de medicamente din cauza faptului că există traficanţi de droguri care vînd stupefiante”, a scris Denis Nedeoglo în pagina sa dintr-o reţea de socializare.
El a spus că le-ar propune deputaților să nu fie atît de repeziţi, ci să se gîndească ceva mai atent la consecințele unor astfel de „INIȚIATIVE”.
„Și ce rezultate va aduce aceasta? Nu pot decît să menționez consecințele negative pentru început...", a continuat specialistul.
1) Timp de un an, rămășițele constructorilor și proiectanţilor profesioniști se adună și părăsesc țara în căutarea unui loc de muncă. (Vreau să informez autorii inițiativei că au rămas foarte puțini dintre ei). Cineva este la curent că principalele institute de proiectare din ţară se află în pragul falimentului? Care este sarcina? Să fie exterminate definitiv?
2) Construcția se desfășoară întotdeauna În „pasajul navigabil” al proiectelor de investiții. Astfel, timp de un an, investițiile mari vor fi reduse.
3) Investitorii care au investit deja în construcții îşi vor vedea planurile de afaceri totalmente deranjate și, cel mai probabil, vor părăsi țara, ceea ce va condiţiona un exod de capital și o creștere a neîncrederii față de piața moldovenească.
Totodată, Denis Nedeoglo a abordat o serie de întrebări:
1) De ce ar trebui ca „moratoriul" să funcționeze numai în Chișinău? Există legi pentru locuitorii Chișinăului și pentru restul țării? Dacă deputatul se îngrijește atît de bunăstarea „locatarilor”, atunci există locatari şi în întreaga țară, nu numai la Chișinău. Deci, este logic să introducem un moratoriu în întreaga țară. Nu-i aşa?
2) De ce pentru un an? De ce nu zece ani? De ce nu 100 de ani? La ce anume este nevoie anume de un an? Înainte de a paraliza un astfel de sector important al economiei, este necesar să fie elaborat un nou regulament. În aşa caz, dintr-un anumit moment, pur şi simplu se pune în aplicare un nou regulament. Și deputații garantează că într-un an vor elabora un astfel de regulament, care îl va depăși în mod semnificativ pe cel actual, care a fost elaborat timp de zeci de ani? Și dacă nu se vor încadra în termenul de un an? Ce va fi atunci?
3) Cine l-a înșelat pe deputat că planurile generale, planurile zonale și planurile de urbanism detaliate nu sînt capabile să asigure ordinea în această problemă? Ar fi destul doar să le daţi peste mîni funcţionarilor care le încalcă. Timp de un an, nimeni nu va inventa o bicicletă nouă. Acest sistem a evoluat de-a lungul anilor.
4) De ce a fost aleasă „opinia locatarilor” ca pretext? De ce nu „binele public"? Și cum rămîne cu drepturile dezvoltatorilor care au investit în dezvoltare și care sînt pur și simplu retezaţi cu secera peste...?
5) Este pregătit bugetul Moldovei pentru procese masive la CEDO din partea tuturor celor care vor fi afectați de astfel de acţiuni repezite? Cineva a încercat să calculeze amploarea pierderilor potențiale cauzate de eventualele acţiuni la CEDO?
Arhitectul a menționat că ar putea dezvolta încă mult timp acest subiect, însă se va limita la solicitarea către deputaţi să se gîndească atent asupra consecințelor inițiativelor lor înainte de a le exprima și de a le accepta.
„Ca persoană, care activează o viaţă întreagă în industria de proiectare și construcții și înțelegînd cîte ceva în modul în care aceasta funcţionează, văd doar un singur subtext al acestei inițiative. Cineva îndeplinește ordinul de „curăţare” a pieței moldovenești a construcțiilor. După un an de un astfel de „moratoriu", nu vor mai rămînea profesioniști în Chișinău. Înseamnă că cineva va trebui să vină la locul lor. Dacă ar fi vorba de bunăstarea cetățenilor, atunci trebuie doar să fie verificată cu strictețe legalitatea activităţii funcționarilor și a documentelor pe care le semnează. Iar investitorii, beneficiarii și proiectanţii care respectă legea, nu doar vor avea de suferit în urma acestei iniţiative, ci vor ajunge realmente „la margine”.. Sper că rațiunea va prevala asupra PR-ului, ambițiilor sau intereselor ascunse”, a menţionat Denis Nedeoglo.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1864
- Populația:
- 381 locuitori
Alava este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lazo și Alava. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ștefan Vodă și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 381 de oameni. Satul Alava a fost menționat documentar în anul 1864.
Comments
(0)