Moldova poate deveni una dintre primele ţări care va aplica telefonia mobilă 4G
Republica Moldova poate deveni una dintre primele ţări care va aplica standardele 4G. Despre aceasta a anunţat premierul Vlad Filat a menţionat în cadrul întrevederii cu operatorii de telefonie mobilă, subliniind că Guvernul va susţine companiile care vor aplica acest standard. Potrivit lui, cabinetul de miniştri este deschis pentru parteneriat şi optează pentru acordarea cetăţenilor de servicii moderne şi calitative în domeniul telefoniei mobile, la preţuri accesibile.
În cadrul întrevederii, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Sergiu Sîtnic, a anunţat că instituţia va stabili, în septembrie, condiţii speciale de eliberare a licenţelor pentru serviciile de telefonie mobilă în format 4 G şi pînă la sfîrşitul anului 2012 le va putea oferi operatorilor.
Potrivit unei hotărâri anterioare a Guvernului, licenţa privind utilizarea frecvenţelor radio din banda 2500-2690 MHz va putea fi obţinută la preţul de 10 milioane de euro. Sergiu Sîtnic a mai spus că ANRCETI a elaborat Proiectul condiţiilor speciale de licenţă pentru utilizarea frecvenţelor radio din banda 2500-2690 MHz și l-a prezentat pentru consultări publice. El a mai spus că Agenţia a primit mai multe obiecţii şi propuneri din partea operatorilor de telefonie mobilă şi că în mare parte acestea au fost acceptate.
Directorul general al companiei Orange Moldova, Ludmila Climoc, a menţionat că principala obiecţie a operatorilor a fost stabilirea de către regulator a zonelor minime de acoperire. Ea a subliniat că experienţa altor ţări arată că astfel de obligaţiuni nu se impun. Ludmila Climoc a optat pentru lăsarea la discreţia operatorilor a chestiunilor privind suma investiţiilor, care vor fi efectuate în funcţie de concurenţa de pe piaţă.
Climoc a fost susţinută de către directorul financiar al companiei Moldcell, Carolina Buguian. Ea a subliniat că 4G este tehnologia viitorului care încă nu este folosită la capacitate maximă, iar utilizatorii nu dispun încă de dispozitive pentru acest format, motiv pentru care nu e cazul să fie stabilite cote pentru acoperire cu servicii 4G.
La rîndul său, directorul adjunct al Moldtelecom, Grigore Varaniţa, a menţionat că Unite a testat tehnologia 4G şi a obţinut rezultate destul de bune. Însă, potrivit lui, decizia de a cumpăra sau nu licenţa 4G o va lua consiliul de administrare al companiei.
Sursa: noi.md
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1698
- Populația:
- 3394 locuitori
Chiştelniţa este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Chiştelniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 35 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3394 de oameni. Satul Chiştelniţa a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești.
Comments
(0)