14 june 2019, 12:45 Moldovan reality views 5251
Cum să ”reformatăm” Curtea Constituțională
14 june 2019, 12:45 Moldovan reality views 5251

Cum să ”reformatăm” Curtea Constituțională

În weekendul trecut, Curtea Constituțională (CC) a muncit în regim non-stop: deciziile parlamentului și decretele președintelui erau declarate neconstituționale mai operativ ca niciodată, aproape în paralel cu apariția noutăților în spațiul informațional.

Majoritatea experților și a politicienilor menționează că cele mai recente verdicte ale CC privind termenul de dizolvare a parlamentului de legislatura a X-a, de neconstituționalitate a deciziilor noii coaliții de guvernare, de suspendare din funcție a președintelui Igor Dodon și transferul temporar al competențelor șefului statului către premierul interimar Pavel Filip pentru dizolvarea parlamentului și stabilirea datei alegerilor anticipate depășesc cadrul constituțional și provoacă în țară o criză politică gravă.

În adresa instituțiilor europene și a partenerilor străini au fost expediate concomitent mai multe adresări cu rugămintea de a evalua juridic acțiunile CC, care în opinia multor observatori, dar și specialiști în drept constituțional, inclusiv foști membri CC, demult a depășit limitele misiunii și competențelor sale și servește în activitatea sa în special intereselor politice, nu prevederilor constituționale.

Pe parcursul ultimilor ani, cu efortul autorităților, CC s-a transformat, de facto, într-o autoritate supranațională. În conformitate cu legislația în vigoare, nimeni nu este în drept nu că să dizolve CC – nici să atragă, într-o formă sau alta, la răspundere judecătorii pentru verdictele politizate nelegitime. În același timp, specialiștii în drept constituțional au certitudinea că există totuși o posibilitate de a "reformata" activitatea CC în mod legal.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
1844 locuitori

Pererîta este un sat şi comună din raionul Briceni. are o suprafaţă totală de 23.29 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 31.38 km. Pererîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Pererîta se află la o distanță de 12 km de oraşul Lipcani și 278 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1844 de oameni. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1623.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.