Angela Merkel lansînd inițiativa memorandumului de la Messeberg a crezut că rezolve conflictul transnistrean
Doamna Merkel lansînd inițiativa memorandumului de la Messeberg în 2010 a crezut şi poate crede şi astăzi că ar putea să se rezolve conflictul transnistrean. Această rezolvare putînd fi un semnal pentru rezolvarea şi altor conflicte în zona OSCE-ului, consideră analistul poltic Anneli Ute Gabany.
În interviul acordat postului de radio „Europa liberă” analistul german a amintit că în acel memorandum s-a arătat destul de neclar, dar totuşi s-a făcut o încercare de a defini această problemă. Germania acţionând în acest caz ca stat important în ceea ce priveşte politica estică a UE.
„Iar faptul că s-a identificat totuşi Rusia ca un jucător important în această problemă poate fi interpretat în două feluri. Pe de o parte, luându-se în consideraţie şi iniţiativa Rusiei pentru a se crea o arhitectură de securitate nouă în perimetru european. Dar pe de altă parte, o putem interpreta şi ca o recunoaştere din partea Germaniei a faptului că totuşi cheia este la Moscova pentru rezolvarea acestei probleme”, consideră Gabany.
Referitor la unirea Moldovei cu România, în opinia analistului german acest proces nu este în vizorul politicii germane, de altfel nu a fost niciodată.
„Dacă vorbim de refacerea integrităţii statului moldovenesc, reintegrându-se de facto, pentru că de jure Transnistria face parte din statul moldovenesc, aici ar trebui făcute eforturi. Şi ar trebui şi să se arate foarte clar din partea politicienilor Moldovei Germaniei care este situaţia reală”, consideră Anneli Ute Gabany.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1769
- Populația:
- 2240 locuitori
Podoimița este un sat din cadrul comunei Podoima din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Camenca și la 144 km de Chișinău. Populaţia satului Podoimița alcătuia 2 240 oameni în anul 2000. Satul Podoimița a fost menționat documentar în anul 1769.
Comments
(0)