16 july 2011, 14:37 Moldovan reality views 6504
16 july 2011, 14:37 Moldovan reality views 6504

IMPORTANT! Declarația preoților Eparhiei de Bălți și Fălești

Site-ul www.moldovenii.md  a intrat în posesia declarației făcute de preoții eparhiei de Bălți și Fălești făcută în cadrul manifestării de comemorare a lui Ștefan cel Mare și Sfînt, care a avut loc în municipiul Bălți în data de 15 iulie 2011. Deoarece mai multe mijloace de informare în masă au interpretat acest eveniment în mod tendențios și eronat, considerăm oportun să prezentăm integral textul declarației pentru ca vizitatorii site-ului să-și formeze propria opinie pe marginea acestui document.

 

DECLARAŢIA PREOŢILOR EPARHIEI DE BĂLŢI ŞI FĂLEŞTI

După mai multe promisiuni ce păreau sincere din partea guvernării democratice actuale, pe zi ce trece ne convingem că ele au fost cît se poate de fariseice. Bunăoară, la şedinţa Sfîntului Sinod a BOM din 25.05. 2011, unde a fost invitat şi Premierul, dl Vlad Filat, ni s-a promis sus şi tare că, avînd destule pîrghii de influenţă, guvernarea ţine situaţia sub control (era şi rămîne pînă acum destul de tensionată, nu?) şi, într-un termen rezonabil, lucrurile vor reveni la normalitate, se vor revizui înregistrarea Ligii Islamice, atitudenea faţă de Legea Antidiscriminare şi societatea îşi va păstra şi în continuare neprofanat tezaurul moral-creştinesc, moştenit de veacuri, şi aici, ne-a asigurat Domnia sa, Guvernul asumîndu-şi rolul decisiv. De asemenea, s-a preconizat formarea unei comisii din persoane competente în vederea perfectării Legii Cultelor care, după părerea unanimă a celor prezenţi, este imperfectă, prezentînd pericole atît pentru cultul majoritar (BOM), precum şi pentru morala întregii societăţi (ne referim aici, la securitatea statului, în special).

Cu profundă amărăciune însă, constatăm că situaţia, la acest capitol, a rămas neschimbată. Lacunele din Legea Cultelor au făcut ca în ţara noastră să apară fenomene absolut străine şi nocive chiar tradiţiilor noastre creştine – aşa numita minoritate a homosexualilor şi Liga islamică care se vor puse în capul mesei. Credincioşii ortodocşi, în marea lor majoritate, protestează, dar conducătorii Statului se fac a nu auzi, de parcă nu sunt datori să asculte de poporul care i-a ales, ci de diriguitorii U.E. Fireşte, aceştia din urmă preferă alte valori, decît cele moral-creştine, la care trudnicul popor moldovenesc  a acestei ţări ţine ca la lumina ochilor.

Fiind conştienţi de consecinţele grave ce ar putea să survină de pe urma tergiversării soluţionării acestei importante probleme, Eparhia de Bălţi şi Făleşti a BOM vine să sprijine cu toată fermitatea cerinţele înaintate de către Î.P.S. Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, în faţa instanţelor europene şi guvernării ţării, pledînd cu tăria dintotdeauna pentru păstrarea cu sfinţenie a zestrei spiritualităţii creştineşti a poporului nostru moldovenesc.

Ţinem să atenţionăm iarăşi: jocul de-a democraţia a autorităţilor moldoveneşti cu Occidentul poate duce la distrugerea Ortodoxiei, or, tratativele în această problemă cu demnitarii europeni înseamnă, mai întîi de toate, negocieri înţelepte şi principiale, nu concesii docile. Aşa stînd lucrurile, o astfel de integrare europeană pentru care se pledează va însemna nu salarii, ci preţuri europene, nu valori europene, ci deşeuri necreştineşti şi amorale (islamice şi homosexuale).

Credem că numai revizuirea Legii Cultelor, a Legii Antidiscriminare, de rînd cu stoparea islamizării ţării ar contribui simţitor la instalarea în societate a unui climat paşnic, sănătos, atît de necesar în această perioadă de instabilitate politică.

„Vedeţi ce faceţi, dragi creştini”, ne atenţionează de peste veacuri măreţul Voievod, Ştefan cel Mare şi Sfînt, care a oprit de atîtea ori invazia necreştinilor pe scumpul nostru meleag. Nu numai de coroane fudule de flori la anumite date din calendar are nevoie ilustrul nostru Domnitor. Să-i cinstim memoria prin păstrarea nealterată a credinţei ce-a apărat-o cu voievodească demnitate şi Dînsul, cu preţul sîngelui oştenilor săi!


PS Marchel
episcop de Bălţi şi Făleşti

A fost susţinută de toţi participanţii de azi (15 iulie 2011). 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1716
Populația:
641 locuitori

Lipceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Lipceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat în valea rîului Ciorna, la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 641 oameni. Pentru prima dată satul Lipceni este menționat într-un document din anul 1716.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.