07 july 2012, 11:03 Moldovan reality views 3602
07 july 2012, 11:03 Moldovan reality views 3602

Timpul secetos se va menţine în republică vreme îndelungată

Timpul secetos se va menţine în republică vreme îndelungată, a declarat vineri pentru corespondentul agenţiei Novosti-Moldova  Ilie Boian, director al Serviciului Hidrometeorologic de Stat pe lîngă Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale al R.Moldova.

 Condiţiile meteorologice caniculare şi seceta au dus la sărăcirea serioasă a solului şi rîurilor din ţară.

 „Pentru a restabili deficitul solului şi rîurilor va fi nevoie de mai multe luni. Complicaţia este că insuficienţa de ploi se menţine încă din august anul trecut. Precipitaţiile abundente, care au căzut în perioada de iarnă, n-au salvat situaţia. Umiditatea a trecut în stratul superficial al solului, deoarece în urmă gerurilor mari solul a îngheţat serios. Rămîne doar speranţa în ploile de toamnă, care vor ameliora într-un fel situaţia”, - a adăugat Boian.

 Lipsa precipitaţiilor şi seceta persistentă influenţează asupra tuturor sferelor vieţii. Cel mai palpabile anomaliile naturale sînt în sectorul agricol.

 „Pentru sistemul de irigare se utilizează apa din lacuri şi rîuri mari. Salvînd situaţia în sectorul agricol, apare riscul de a lăsa oraşele fără apă potabilă, ceea ce este un cerc vicios”, - a menţionat Boian.

 Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, de la începutul verii se atestă scăderea considerabilă a nivelului apelor în bazinele acvatice. Unele rîuri mici s-au uscat totalmente. În satele din republică au devenit frecvente cazurile de secare a fîntînilor.

 Sinopticienii au calificat situaţia meteorologică creată drept „secetă foarte puternică”.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
147 locuitori

Țapoc este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 147 de oameni. Satul Țapoc a fost menționat documentar în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.