28 november 2018, 15:05 Moldovan reality views 10927
Nimic bun?
28 november 2018, 15:05 Moldovan reality views 10927

Nimic bun?

«Aici nu-i de trăit! Trebuie să plec într-o țară normală!» Foarte des auzim aceste cuvinte de la cetățenii disperați. Dar oare există aceste "țări normale", unde ne va fi bine, sau este o iluzie care nu ne permite să vedem realitatea?

Pîine și șampanie

Cu ceva timp în urmă în Moldova s-a aflat fiica cunoscutului scriitor sovietic Iulian Semionov, Olga. În fața auditoriului chișinăuian ea a exclamat: «Ce oraș minunat aveți! Cald, verde, frumos, confortabil!», și a trezit în sală un freamăt de indignare. Noi doar ne-am deprins să credem că la noi totul e rău, iar capitala Moldovei este un oraș murdar, slut, neadaptat vieții urbane. Dar uite că un observator dintr-o parte a văzut aici și lucruri bune.

Recent Chișinăul a fost vizitat și de un savant și jurnalist englez. Colegii care i-au asigurat programul cultural l-au dus la opera națională. Opera i-a plăcut, dar a fost vrăjit și de faptul că în antract la bufet puteai servi o șampanie bună. Dar cel mai mult l-au impresionat prețurile.

- Voi nu înțelegeți ce lux vă puteți permite! – a exclamat el. – Puteți audia o operă bună, de calitate, și servi o cupă de șampanie bună - și totul pentru 10 euro! Un londonez ar fi cheltuit de zece ori mai mult.

Desigur, opera și șampania nu prezintă indicele bunăstării, nu din ele este compusă viața de zi cu zi a unui om obișnuit.

Dar este un exemplu al lucrurilor pe care noi le considerăm firești și de aceea nu le prețuim.

Asemenea exemple avem destule. Spre exemplu, noi încă mai avem produsele noastre autohtone, naturale. Roșii veritabile, care au mirosul de tomate. Mere și căpșune veritabile. Care au și gust, și vitamine. Noi avem pîine foarte gustoasă.

- Ce să vă aduc de la Chișinău? – a fost întrebată una dintre compatrioatele noastre, stabilite în România.

- Pîine neagră! – a răspuns imediat. – Aici nu este așa de gustoasă.

Da noi ne-am deprins cu pîinea neagră de la noi și nu vedem nimic deosebit în prezența ei.

Ne-am deprins că viața nocturnă a capitalei clocotește – magazinele, cafenelele, restaurantele și cluburile de noapte lucrează la ore tîrzii, în teatre au loc concerte și spectacole, se plimbă îndrăgostiți, cupluri familiale cu copii, stoluri de tineri... Nici nu ne putem închipui că ar putea fi altfel. Iată că nu peste tot se trăiește așa. De exemplu, oamenii stabiliți de mulți ani într-un oraș din Germania povestesc: «Seara, după ora șase, aici se închide totul – cafenele, magazine. Străzile devin pustii, toată lumea stă acasă ».

E de bine sau e de rău? Posibil, nici una, nici alta. Oamenii s-au deprins să trăiască așa, noi – altfel. Alta este întrebarea: trebuie noi să copiem orbește așa numita "experiență europeană"?

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
5220 locuitori

Vorniceni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Vorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 39 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5220 de oameni. Satul Vorniceni a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.