30 may 2012, 14:25 Moldovan reality views 5862
30 may 2012, 14:25 Moldovan reality views 5862

Stratfor despre perspectivele Republicii Moldova

În pofida intensificării cooperării cu România, ţara noastră nu s-a apropiat semnificativ de Occident. Concluzia aparţine experţilor  agenției analitice americane Stratfor, care au facut public un studiu consacrat situației din R.Moldova, relatează „Novii Reghion”.

”De la alegerea președintelui pro-european la 16 martie anul acesta, Republica Moldova a depășit impasul politic de durată. Acest fapt a oferit mai multe indicii că Republica Moldova se va apropia mai mult de Occident, în special de România. În realitate, însă, mai multe constrîngeri ar putea bloca apropierea Chişinăului de Occident, ceea ce înseamnă că vectorul țării va rămîne divizat, probabil, între Occident și Rusia”, apreciază experții Stratfor.

Potrivit Stratfor, declarațiile recente ale ministrului apărării, Vitalie Marinuţa, cu privire la faptul că Republica Moldova ar putea beneficia de informațiile furnizate de scutul antirachetă al NATO, reprezintă un semn care arată schimbarea vectorului Chișinăului către Occident.

”Cîțiva factori importanți fac dificilă apropierea Republicii Moldova de Occident. În primul rând, Rusia controlează în continuare regiunea transnistreană și menține acolo forțele militare. În al doilea rând, în pofida dorinței României de a vedea Moldova integrată în Uniunea Europeană şi NATO, acestea din urmă au în agendă probleme mai importante de soluționat şi nu sunt în măsură să accepte Republica Moldova. În sfârșit, populaţia Republicii Moldova şi Parlamentul, rămîn divizați între Rusia şi Occident. Astfel, Chişinăul pur și simplu nu poate ignora interesele Rusiei în zonă”, mai arată autorii analizei Stratfor.

Anterior fondatorul agenției Stratfor, George Fridman, a declarat că la 70 de ani după ruperea de România Moldova „este ceva mai mult decît o provincie românească, totodată ea este departe de a devein provincie rusească și în același timp încă nu s-a consolidat ca națiune”.

Fridman scria că „ o parte a populației moldovenești este nostalgică după timpurile sovietice, iar altă parte speră că NATO și UE vor apăra națiunea care nu există”.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
135 locuitori

Greceni este un sat din cadrul comunei Burlăceni, raionul Cahul. Satul este situat la distanța de 58 km de orașul Cahul și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 135 de oameni. Localitatea Greceni este atestată documentar în anul 1875, fiind înființată pe lîngă o stație de cale ferată.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.