|
Zeci de camioane cu mere din Moldova stopate de vama rusească
De vineri, 24 august, zeci de camioane cu fructe, în special mere, din Republica Moldova destinate pieţei din Federaţia Rusă, au fost oprite de către vameşii ruşi.
Motivul invocat este faptul că producătorii indicaţi în documentele de însoţire a mărfii nu figurează în lista companiilor ce pot efectua export în Rusia, scrie Mold-Street.
Camioane cu fructe blocate în vamă
„De vineri seara stau în aşteptare la punctul vamal Ekaterinovka (Ucraina) – Krupeţ (Rusia), din cauză că firma indicată în documentele de însoţire nu figurează în baza de date a Rusiei. Încă nu ştiu ce voi face mai departe. Aştept ziua de luni", a declarat pentru Mold-street.com Alexandru, un şofer de camion.
Potrivit lui, la acest punct de trecere a frontierei ar fi blocate vre-o duzină de camioane cu fructe din Moldova, din aceleași motive.
Surse din cadrul exportatorilor spun că o situație similară este și la alte puncte de trecere a frontierei în Rusia și acolo fiind stopate camioane ce transportau mere și alte fructe din Moldova.
Iurie Fală, director la Asociatia Producatorilor si Exportatorilor Moldova Fruct, ne-a spus că încă nu e clar ce se întîmplă şi respectiv nu poate oferi un comentariu.
Cine-i vinovatul?
În schimb Gheorghe Gaberi, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), a dat vina pentru cele întîmplate pe producătorii şi exportatorii de fructe din Republica Moldova, susţinînd că Federația Rusă nu pune piedici în cale exportatorilor din Modlova.
„Toată marfa ce are documente întocmite conform cerinţelor trece fără probleme în Rusia. ...Problemele sînt de la faptul că documentele nu se întocmesc corect. A fost o cerință a lor (Rosselihoznadzor n.r.) încă din anul 2016 și pe parcursul anului 2017 a fost implementată, astfel ca să fie indicat în actele de însoțire a mărfii nu doar exportatorul, ci și producătorul. Este un lucru ce peste tot în lume se respectă, fiindcă numai așa poţi să ai posibilitatea să verifici trasabilitatea produsului", a declarat pentru Mold-street.com directorul ANSA.
Potrivit lui Gaberi, un an în urmă Agenţia a cerut listele de la producători care vor să exporte pe piața Rusiei cu informaţia despre suprafeţele de livadă, produsele şi cantitatea aproximativă ce va fi recolată şi exportată.
Potrivit lui, pe alte pieţe condiţiile sînt încă mai dure. Totodată Gheorghe Gaberi a adăugat că ANSA va convoca o adunare cu toţi exportatorii în primele zile ale săptămînii referitor la aceste probleme.
Menţionăm că circa 90% din merele din Moldova sînt exportate în Rusia, iar în acest an se aşteaptă o recoltă-record de peste 500.000 tone. În aceste condiţii, eventualele probleme la export în Rusia ar putea avea efecte grave asupra agricultorilor din Moldova.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 2178 locuitori
Călugăr este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Frumuşica, Socii Vechi, Socii Noi și Călugăr. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2178 de oameni. Satul Călugăr a fost menționat documentar în anul 1437.
Comments
(0)