|
Zece personalități ale Moldovei au primit Premiul Național
Zece personalități marcante din domeniul medicinii, științei, literaturii, culturii, artei agriculturii, din segmentul de caritate și securitate au fost distinși cu Premiul Național, vineri, 24 august, în cadrul unei Gale a laureaților.
Distincțiile au fost înmînate de către premierul Pavel Filip, cu mesajul că „se doresc oameni frumoși, talentați și creativi, care știu să încurajeze prin puterea exemplului", transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.
Premiul Național pentru anul 2018 i-a fost acordat lui Oleg Lupan, doctor habilitat în științe tehnice, profesor universitar, pentru contribuții originale la dezvoltarea nanotehnologiilor și promovarea științei naționale peste hotare. Pentru opera literară și activitatea de cercetare în domeniul istoriei Basarabiei, Premiul Național i s-a acordat lui Iurie Colesnic. Pentru cercetările și activitatea practică de excepție în domeniul reumatologiei, cu Premiul Național a fost distinsă Liliana Groppa, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar.
Gheorghe Savin, doctor habilitat în agricultură, conferențiar cercetător, s-a învrednicit de Premiul Național pentru activitatea de selecție și dezvoltarea genofondului național al viței de vie. Regizorul Viorel Mardare a luat Premiul Național pentru creația originală în arta filmului publicistic și promovarea imaginii Republicii Moldova. Pentru inovații și activitate de excepție în domeniul chirurgiei inimii și promovarea imaginii Republicii Moldova, Premiul Național i-a fost oferit lui Aureliu Batrânac, doctor în științe medicale, conferențiar cercetător. Pentru contribuție la promovarea identității culturale și salvgardarea portului popular din Republica Moldova, Premiul Național i s-a conferit Mariei Cristea, meșter popular, fondator și director al Casei Portului Popular „Casa Cristea".
Premiul Național i-a fost acordat şi solistului principal al Teatrului Bolșoi, baritonul Andrei Jilihovschi, pentru arta interpretativă de excepție și promovarea imaginii Republicii Moldova. Pentru contribuție la realizarea proiectelor de caritate, pentru incluziunea persoanelor cu nevoi speciale și pentru model de cetățenie responsabilă pentru țara de origine Republica Moldova, Premiul Național i-a fost acordat Victoriei Dunford, director executiv al Asociației de caritate „MAD-Aid Limited". Un alt premiant este Ion Solonenco, general de brigadă în retragere, conducător al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, pentru contribuție considerabilă la promovarea politicii de reintegrare și securitate a țării.
„Vorbim despre oameni care au reușit. Despre oameni care promovează imaginea țării chiar și în afara ei. Oameni care, prin realizările lor, ne obligă să credem că se poate. Într-o perioadă în care s-ar părea că ne lipsesc modele de urmat, iar între valori și non-valori separația nu întotdeauna este clară, este important să spunem tinerei generații că avem exemple și oameni la care ne putem raporta", a spus premierul Pavel Filip.
Premiul Național, în valoare de 100 de mii de lei, se acordă anual cetățenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile în diverse domenii de activitate. Câștigătorii premiului sunt selectați în bază de concurs de dosare.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 318 locuitori
Bezeni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Amplasat pe malul rîului Căinari, Bezeni se află la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 318 oameni. Satul Bezeni a fost atestat documentar la 20 august 1588.
Comments
(0)