17 may 2012, 11:47 Moldovan reality views 4770
17 may 2012, 11:47 Moldovan reality views 4770

Alianţa pentru Integrare Europeană promovează o politică antistatală

Liderii Alianţei guvernante se fac luntre şi punte, ca să satisfacă toate cerinţele UE, călcînd în acest caz în picioare interesele propriului popor, a declarat miercuri pentru corespondentul AŞ Novosti-Moldova Grigore Balaniuc, director timp de mai mulţi ani al fostului sovhoz-milionar din satul Delacău raionul Anenii Noi. 

„Pur şi simplu m-a uluit noutatea ordinară „îmbucurătoare” din partea Guvernului Filat – anularea regimului de vize cu Turcia şi semnarea în curînd a Acordului de comerţ liber cu această ţară. Unui om simplu îi vine greu să se orienteze în această cazuistică verbală, iar pentru unul competent devine absolut clar – actuala conducere a ţării îndeplineşte cu sîrg dorinţa Uniunii Europene de a distruge producătorul moldovean”, - a specificat interlocutorul. 

El a precizat, în particular, că pentru deplasarea cetăţenilor Moldovei în Turcia astăzi nu sînt necesare nici un fel de vize, la intrarea în ţară pur şi simplu se încasează de la noi taxa în mărime de 15 euro sau 20 dolari SUA. Pentru un antreprenor suma este simbolică, iar unui simplu muncitor nu-i arde de malul turcesc. 

„Acum o mulţime de fermieri se vor gîndi de o sută de ori, dacă are rost să cultive un produs sau altul. Aceleaşi roşii, spre exemplu. Anul trecut cea mai mare parte din recolta de roşii a rămas pe cîmp – cheltuielile pentru recoltare erau mai mari decît preţurile de comercializare. Anul curent majoritatea ţăranilor au micşorat considerabil, cîte odată cu jumătate, suprafeţele cu această cultură. În Turcia sînt condiţii de forţă majoră şi noi procurăm acum la piaţă roşii cîte 40-50 de lei. Iarna erau mai ieftine”, - a constatat expertul. 

„Ieşirea din situaţie este simplă – în perioada de coacere a producţiei autohtone să se limiteze livrarea celei similare din alte ţări. Aceasta va fi o grijă reală, nu în vorbe, faţă de producătorul local. Totodată, este necesar de a studia necesităţile societăţii în volumul unor sau altor produse, posibilităţile exportului lor în ţările CSI (cea mai reală şi avantajoasă piaţă de desfacere pentru noi) cu planificarea ulterioară a suprafeţelor însămînţate. Ca să nu se exagereze, cînd într-un an toţi cultivă harbuji şi nu se acoperă cheltuielile, iar cantitatea mizerabilă de ardei dulci „umflă” preţul”, - este convins Balaniuc. 

„Trebuie de asemenea chibzuită şi identificată soluţia problemei comercializării produselor agricole. Ministerul Agriculturii trebuie să-l  salveze pe producător de mediatorii neruşinaţi, care achiziţionează produsele la preţ derizoriu şi ulterior le vînd pe pieţele din Chișinău cu cîştig dublu-triplu. Nu trebuie să fii cu stea în frunte, ca să calculezi cheltuielile pentru fabricarea unor sau altor produse şi să incluzi în ea beneficiu suficient pentru dezvoltarea ulterioară a gospodăriei. Să se anunţe concurs pentru executarea serviciilor de mediere între producător şi vînzători. Iar cîştigătorul tenderului îşi va asigura singur reţeaua de desfacere”, - a menţionat interlocutorul. 

„Trebuie de gîndit şi de chibzuit şi atunci vom fi în stare să soluţionăm toate problemele noastre. Dar de gîndit în acest caz în favoarea propriului popor, nu de dragul emisarilor-palavragii din Uniunea Europeană, care deja în mod deschis ne dau cu tifla în legătură cu intrarea noastră în Uniunea lor. De altfel foarte curînd pe cîmpurile noastre se va cultiva numai rapiţă, necesară pentru producerea combustibilului ecologic necesar Germaniei prospere. Numai că după cultivarea ei timp de cîţiva ani pe acest pămînt nu mai creşte nimic”, - a conchis specialistul.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
647 locuitori

Stejăreni este un sat din cadrul comunei Lozova, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Strășeni și la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 647 de oameni. Satul Stejăreni a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.