15 may 2012, 11:39 Moldovan reality views 4056
15 may 2012, 11:39 Moldovan reality views 4056

Serghei Nazaria – Ideea „României Mari” este nocivă pentru însăşi România

Ideea „României Mari” este nocivă pentru însăşi România, ţinînd cont de faptul că această concepţie ca atare include anexarea Republicii Moldova, a declarat luni Serghei Nazaria, şef al Centrului de Analiză Strategică şi Prognoză, istoric în cadrul punţii-video Moscova-Chișinău „Tratatul de la Bucureşti: fapte istorice şi interpretări contemporane”, care a avut loc la reprezentanţa ARŞI RIA Novosti în RM şi AŞ Novosti-Moldova.

 El a explicat că „în acest caz România nu va fi în stare „să înghită” în frontierele sale încă cîteva milioane de români, ceea ce, la rîndul său, va duce la un şir de scindări teritoriale ale ţării”.

 „De asemenea pentru România este periculos de a nu recunoaşte independenţa Republicii Moldova şi de a juca împotriva Rusiei”, - a adăugat Nazaria.

 Potrivit spuselor lui, „astăzi mulţi politicieni de la Bucureşti sînt înclinaţi spre orientarea către Moscova şi Beijing”.

 „Şi în aceste condiţii cei mai buni aliaţi pentru România vor fi anume adepţii Statului Moldovenesc, ale căror preferinţe geopolitice sînt de asemenea orientate în direcţia Rusiei. Cu atît mai mult că noi, locuitorii Moldovei, niciodată n-am fost românofobi sub aspect naţional-cultural”, - a menţionat istoricul.

 Vladimir Novosadiuc, şef al reprezentanţei ARŞI RIA Novosti la Chișinău, a menţionat că „în caz de modificare a vectorilor politici externi ai României din Vest spre Est cercurile românofile din R.Moldova vor rămîne fără surse de finanţare, deoarece activitatea lor în republică este orientată în primul rînd spre denigrarea Rusiei şi profanarea moştenirii istorice a relaţiilor ruso-moldoveneşti”.

 „Dar şi Rusia, la rîndul său, trebuie să fie mai activă pe terenul umanitar al Moldovei, ca să devină mai atractivă pentru generaţia tînără a republicii”, - a spus Nazaria.

 Potrivit spuselor lui, „în timp ce România şi ţările occidentale în fiecare an acordă tineretului din Moldova mai multe sute de granturi pentru instruire la universităţile lor, Rusia în acest context are indici mult mai mici”.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1895
Populația:
453 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Trifăneşti, raionul Floreşti. Satul este situat pe malul stîng al rîului Căinari, la distanța de 20 km de oraşul Floreşti și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 453 de oameni. Satul Alexandrovca a fost înființat în anul 1895.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.