05 december 2012, 10:10 Moldovan reality views 3456
05 december 2012, 10:10 Moldovan reality views 3456

Parlamentul a refuzat să numească data de 16 mai drept zi de doliu naţional

Propunerea liberalilor de a decreta data de 16 mai zi de doliu naţional în Moldova, a provoacat disensiuni în alianţa pentru Integrare Europeană. Deputaţi s-au acuzat reciproc, iar proiectul respectiv nu a acumulat numărul de voturi necesar pentru a fi inclus pe ordinea de zi, informează MOLDPRES.

La 16 mai, se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist, notează MOLDPRES.

Disputa a început după ce liberalii au cerut includerea pe ordinea de zi a şedinţei plenare a proiectului ce prevedea decretarea zilei de 16 mai drept zi de doliu naţional. Propunerea a fost respinsă "din convingeri personale" de speakerul Marian Lupu. Liberalii au insistat şi au solicitat o pauză pentru discuţii.

După 30 minute, timp în care a fost convocată şedinţa AIE, deputaţii PD, liberal-democraţi şi neafiliaţi au votat împotriva proiectului.

La finele şedinţei plenare liderul PD Marian Lupu a spus jurnaliştilor că formaţiunea pe care o conduce nu a susţinut proiectul liberalilor pe motiv că această dată a căpătat o conotaţie politică. "Campania de comemorare a acestui eveniment este condusă de anumite persoane ce susţin că R.Moldova ca stat independent, nu are dreptul la existenţă", a opinat Lupu.

Preşedintele fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ a menţionat că nu a susţinut proiectul liberalilor pentru că nu l-a văzut şi studiat înainte de şedinţă.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
69 locuitori

Tricolici este un sat din cadrul comunei Baccealia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Căușeni și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 69 de oameni. Satul Tricolici a fost întemeiat în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.