05 october 2012, 15:15 Moldovan reality views 3433
05 october 2012, 15:15 Moldovan reality views 3433

La Chişinău şi Comrat, vor avea loc acţiuni de amploare dedicate Zilei Europei

Pentru al treilea an consecutiv, în Republica Moldova vor fi organizate festivităţi dedicate Zilei Europei. Sărbătoarea va fi marcată la Chișinău, în perioada 12-18 mai, şi la Comrat la 19 mai, informează MOLDPRES.

Acţiunile organizate în cadrul Zilelor Europei au fost prezentate astăzi, la o conferinţă de presă, de către Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chișinău, şi Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova.

Punctul central al sărbătorii îl va constitui "Satul European". Acesta va fi organizat la 12 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitală. În cadrul lui, 15 state europene îşi vor prezenta obiceiurile, tradiţiile şi patrimoniul cultural. Nouă state membre ale UE vor oferi vizitatorilor preparate din bucătăria naţională. De asemenea, în "Satul European" vor fi desfăşurate dezbateri publice cu ambasadori ai UE şi oficiali moldoveni, la care vor fi abordate teme politice şi economice privind cooperarea Republicii Moldova cu UE.

Pe lîngă acestea, evenimentul va găzdui şi "Şcoli de limbi", unde vor fi desfăşurate lecţii de limbi europene. Pe parcursul zilei, va fi organizat şi un concert de folk european, în cadrul căruia vor evolua acordeonişti din Germania, un grup folcloric din România şi ansambluri de dansuri din Polonia. Evenimentul se va încheia în seara zilei de 12 mai cu un concert, la care vor participa interpreţi din Republica Moldova şi din străinătate.

Aceleaşi activităţi vor fi organizate şi la Comrat, pe 19 mai, în cadrul "Satului European", organizat în piaţa centrală a acestui oraş.

Totodată, acţiunile consacrate Zilelor Europei includ şi organizarea Festivalul Filmului European, în perioada 14-18 mai. În cadrul acestuia, vor fi prezentate 15 filme artistice şi documentare europene. Peliculele vor fi proiectate gratis în limbile originale, cu subtitrare în limba română.

Evenimentele dedicate Zilei Europei vor fi organizate de Reprezentanţa UE la Chișinău. Această sărbătoare este marcată în Republica Moldova din 2010, notează MOLDPRES.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1978
Populația:
1200 locuitori

Maiac este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 72 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 1200 de oameni. Localitatea Maiac a fost înregistrată oficial în anul 1978.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.