|
Guvernul a respins inițiativa de reducere cu 50 la sută a cotelor accizelor la combustibil
Cabinetul de miniștri a avizat astăzi negativ un proiect de lege cu privire la modificarea unor articole din Codul fiscal, proiect prezentat cu titlu de inițiativă legislativă, care prevede reducerea cu 50 la sută a cotelor accizelor la combustibil.
Potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilității bugetar-fiscale, pe parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicare decizii care conduc la reducerea veniturilor şi/sau majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al acestora nu este prevăzut în buget, a menționat ministrul Finanțelor Octavian Armașu.
La baza politicii fiscale și vamale, ca parte componentă a Cadrului bugetar pe termen mediu (2018-2020), au stat angajamentele asumate de Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind transpunerea Directivelor Uniunii Europene în domeniul accizelor, în speță Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității.
Totodată, Legea cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative adoptată la mijlocul lunii decembrie 2017, ce vizează politica fiscală pentru anul 2018, presupune aplicarea accizelor pe o perioadă de 3 ani. Ministerul Finanțelor remarcă că sursele propuse de acoperire a deficitului bugetar (majorarea volumului vânzărilor produselor supuse accizelor și creșterea eficienței gestionării acestui domeniu) „nu sunt reale și nu pot fi considerate plauzibile pentru acceptarea reducerii veniturilor bugetare".
În cazul micșorării cu 50 la sută a cotelor accizelor pentru produsele petroliere, pierderile aferente veniturilor bugetare ar fi de circa 600 milioane de lei, în semestrul doi 2018, 1 miliard 250 milioane de lei în anul 2019 și, respectiv, 1,4 miliarde de lei în anul 2020. Ministerul Finanțelor mai notează că evoluțiile prețurilor în ultimele cinci luni nu au fost influențate de mărimea accizelor, ci de alți factori, în special de evoluția cotațiilor internaționale la produsele petroliere.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1886
- Populația:
- 72 locuitori
Bosca este un sat din cadrul comunei Comisarovca Nouă din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dubăsari și la 69 km de Chișinău. Populaţia satului Bosca alcătuia 72 de oameni în anul 2012. Satul Bosca a fost menționat documentar în anul 1886.
Comments
(0)