07 october 2018, 14:58 Moldovan reality views 6841
Problema capitalei: sistemul de canalizare a apelor pluviale
07 october 2018, 14:58 Moldovan reality views 6841

Problema capitalei: sistemul de canalizare a apelor pluviale

Lidia Guţu

De fiecare dată cînd asupra capitalei se abat ploile torențiale, e o adevărată catastrofă: orașul plutește, literalmente, în apă. Și de fiecare dată situația se înrăutățește. Cetățenii urmăresc cu nerăbdare prognozele meteorologilor, nu cumva ne aşteaptă inundații?

Problema constă în faptul că sistemul de canalizare a apelor pluviale al municipiului Chișinău nu a fost curățat temeinic deja de peste 30 de ani. Fiecare primar a promis să rezolve această problemă, dar aşa şi nu a făcut-o. Este posibil oare să ne așteptăm la vreo schimbare substanțială acum, în perioada interimatelor?

Curge de prin toate crăpăturile

În ultimii ani, cînd Serviciul Hidrometeorologic anunță iminența căderii ploilor torențiale, mulţi chișinăuieni își fac griji ca nu cumva să se pomenească în momentul declanșării stihiei pe străzile capitalei. În aceste ore viața orașului este, practic, paralizată, transportul pe unele porţiuni nu circulă, drumurile urbane se transformă în fluxuri continui de apă și ele sînt atît de puternice, încît pot doborî oamenii. Acum cîțiva ani, în timpul ploilor torenţiale, la Botanica, la intersecția dintre bulevardul Dacia şi bulevardul Decebal, un asemenea flux de apă a dat jos de pe picioare o femeie, care a și murit în acest torent.

Pe an ce trece, situația în timpul ploilor torențiale doar se agravează, cuprinzînd o parte tot mai mare a orașului. Din cauza faptului că canalizarea pluvială din oraș este în mare parte înfundată, apa nu are unde să se scurgă, ieşind astfel prin toate orificiile din toate părțile mai înalte ale Chișinăului aceasta curge pe carosabil și pe trotuare spre părţile de mai jos ale oraşului. Iată că şi ploile din ultima decadă a lunii iunie au dat destule bătăi de cap serviciilor municipale.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe data de 22 și 23 iunie, ploaia torenţială a fost atît de puternică, încît timp de o zi au căzut 57 de litri de apă pe metru pătrat, în timp ce norma lunară de precipitații este de 71 de litri pe metru pătrat. În zilele de 28-29 iunie au căzut precipitații în volum de 31-36 litri/m², iar pe 29-30 – 18 litri pe m².

Potrivit șefului ÎM „Exdrupo", Adrian Boldurescu, în timpul ploilor torențiale din capitală, au fost inundate 25 de apartamente și șapte scări ale trecerilor subterane, din cauza înfundării unei porțiuni a rețelei de canalizare a apelor pluviale. Iar toate aceste inundații au avut loc pentru că în oraș există un mare număr de zone cu probleme.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

apa , ploi

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
915 locuitori

Mireşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mireşti și Chetroşeni. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Mirești a fost menționat documentar în anul 1643.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.