|
Timpul de lucru pentru educători va fi redus
Modalitatea de finanţare a grădiniţelor ar putea fi schimbată, iar norma didactică pentru educatori urmează să fie redusă de la 35 pînă la 30 de ore pe săptămînă.
Sînt propunerile Ministerului Educaţiei privind soluţionarea problemelor instituţiilor preşcolare din ţară. Subiectul a fost discutat la şedinţa Comisiei cultură şi educaţie din cadrul Parlamentului.
În prezent, grădiniţele sînt finanţate din bugetul primăriilor, deşi instituţiile sînt subordonate direcţiilor raionale educaţie.
"Cu sprijinul experţilor UNICEF, experţii internaţionali caută posibilitatea de a veni cu o formulă de finanţare per elev şi în instituţiile de educaţie timpurie", a spus Angela Cutasevici, secretar de stat al ministerului Educaţiei.
Reprezentanţii direcţiilor raionale Educaţie salută iniţiativa ministerului de a modifica modul de finanţare a grădiniţelor. Potrivit lor, modalitatea propusă va permite repartizarea banilor mai eficient.
"Sînt mai multe doleanțe ca acestea să fie finanţate fie direct, instituţia direct să primească aceste resurse financiare, fie prin administraţia publică locală de nivelul doi. De multe ori noi nu avem acces ca să vedem, dacă acestea sînt direcţionaţi corect", a spus Silvia Mustovici, şefa Direcţiei Educaţie Orhei.
De asemenea, urmează să fie redusă cu cinci ore norma săptămînală de muncă pentru educatori, ca ei să aibă timp pentru pregătiri. O altă problemă, discutată în cadrul comisiei, este lipsa cadrelor didactice. Potrivit ministerului Educaţiei, aproape două mii de profesori şi educatori lipsesc în şcolile şi grădiniţele din ţară.
"Noi am reieşit din această situaţie şi profesorii din instituţii merg la recalificări ca să poată preda mai multe discipline în aceeaşi instituţie. Este salutabilă iniţiativa ministerului de a acoperi cheltuielile de recalificare a cadrelor didactice", a spus Galina Musteaţă, șefa Direcției Educație Edineț.
"Noi analizăm potenţialul didactic al raionului, poate vom încerca să cotăm colegi dintr-o instituţie în alta. Vom merge pe indentificarea altor facilităţi, dar miza noastră cea mai mare este pe tinerii absolvenţi", a spus Valentina Tonu, şefa Direcţiei Educaţie Hînceşti.
Autorităţile spun că vor veni cu mai multe soluţii pentru a îmbunătăţi condiţiile din sistemul de învăţămînt.
"Depunem efortul pentru a-i motiva tineri specialişti să rămînă în sistem. Ei beneficiază de un adaos salarial de circa 45 de mii de lei", a spus Angela Custasevici, secretar de stat al ministerului Educaţiei.
Deputaţii din cadrul comisiei cultură şi educaţie au declarat că vor analiza aceste informaţii şi vor veni cu soluţii la nivel legislativ. În şcolile şi grădiniţele din ţară activează aproape 28 de mii de specialişti.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1775
- Populația:
- 879 locuitori
Albina este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereni, Albina și Fetiţa. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 879 de oameni. Satul Albina a fost menționat documentar în anul 1775.
Comments
(0)