06 june 2018, 14:55 Moldovan reality views 10791
A fost respinsă inițiativa de a oferi statut de simbol național steagului lui Ștefan cel Mare
06 june 2018, 14:55 Moldovan reality views 10791

A fost respinsă inițiativa de a oferi statut de simbol național steagului lui Ștefan cel Mare

Cabinetul de miniștri nu a susținut inițiativa legislativă a președintelui Igor Dodon care propune conferirea statutului de simbol național istoric drapelului care a fost purtat de către Ştefan cel Mare și Sfînt, ca simbol domnesc, în ziua de 12 septembrie 1485, la omagiul de la Colomeea.

În avizul, aprobat de Guvern, se arată că proiectul de lege propus, prin conţinutul său, „nu se integrează tematic în obiectul de reglementare al Legii nr. 217 din 17 septembrie 2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova". Potrivit legii nominalizate, sunt reglementate în detaliu aspectele ce ţin de descrierea şi imaginea Drapelului de Stat al Republicii Moldova şi arborarea acestuia, în mod permanent şi provizoriu, de către autorităţile publice ale administraţiei publice centrale, alte persoane juridice şi fizice pe teritoriul R. Moldova şi în străinătate. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este un simbol major al suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Executivul face referire la răspunsul Academiei de Științe a Moldovei vizavi de inițiativa șefului statului în care se menționează că „autorii proiectului de lege examinat au selectat ca simbol domnesc drapelul sub care Ştefan cel Mare și Sfînt, în ziua de 12 septembrie 1485, a depus omagiu faţă de regele Poloniei Kazimir al IV-lea Jagiello". Referitor la evenimentele istorice din epoca medievală, termenul „omagiu" reprezintă „jurămîntul de devotament al unui vasal faţă de suveranul său", afirmă savanții, care adaugă că astfel Ștefan cel Mare s-a „umilit" în fața regelui polonez, care ulterior l-a trădat.

Academia de Științe propune ca „în calitate de drapel-simbol al lui Ştefan cel Mare și Sfânt ar putea fi adoptat drapelul sub flamura căruia viteazul domnitor a obţinut victoria în bătălia de la Baia în 1467, sau drapelul ce a însufleţit oştenii Principatului şi aliaţii săi la distrugerea oştirii de 120 000 de soldaţi ai Imperiului Otoman în lupta de la Vaslui din 1475".

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1433
Populația:
2472 locuitori

Balasineşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Satul este situat pe valea rîului Vilia, la 15 km de staţia calea ferată Lipcani, la 18 km sud-vest de oraşul Briceni, la 38 km de oraşul Edineţ şi la 235 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2472 de oameni. Prima atestare documentară a satului Balasineşti din ţinutul Hotin datează din octombrie 1433.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.