30 may 2018, 16:20 Moldovan reality views 11835
Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au semnat un protocol privind implementarea înțelegerilor
30 may 2018, 16:20 Moldovan reality views 11835

Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au semnat un protocol privind implementarea înțelegerilor

Reprezentanții oficiali ai Chișinăului și Tiraspolului în diferendul transnistrean au semnat astăzi un protocol prin care și-au asumat responsabilitatea de a implementa cele șase înțelegeri semnate de părți în noiembrie 2017 și aprilie 2018.

Anunțul a fost făcut în urma unei noi runde de negocieri în formatul „5+2", care a avut loc ieri și astăzi la Roma, Italia, transmite MOLDPRES.

În cadrul reuniunii oficiale au fost discutate progresele obținute de către Chișinău și Tiraspol în procesul de implementare a angajamentelor stabilite în așa-numitul pachet Berlin plus, precum și alte subiecte de actualitate de pe agenda procesului de negocieri. De asemenea, au fost prezentate prioritățile în procesul de reglementare transnistreană pentru perioada următoare.

Discuțiile au fost prezidate de Franco Frattini, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru reglementarea transnistreană. Acesta a mulțumit participanților pentru eforturile depuse în cadrul discuțiilor. „Trebuie să ne dăm bine seama că discuțiile și deciziile luate au impact direct asupra populației. Am reușit să facem o evaluare substanțială și să analizăm acțiunile ulterioare. Reiterăm că vom oferi tot suportul necesar în atingerea progreselor și soluționarea problemelor pentru binele cetățenilor", a spus Frattini.

Viceprim-ministrul și reprezentantul politic al Chișinăului, Cristina Lesnic, a subliniat că participanții au discutat despre așteptările locuitorilor și identificarea unor soluții ce pot sprijini procesul de reglementare transnistreană.

„Cetățeanul este prioritatea numărul unu a Republicii Moldova, de aceea ne dorim să obținem doar beneficii pentru locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru. Am avut mai multe discuții complexe și am promovat în primul rând interesul cetățenilor. Am evaluat stadiul de implementare a deciziilor. Am discutat despre mecanismul de recunoaștere a diplomelor de studii, care deja funcționează. Un alt subiect discutat au fost școlile cu predare în grafie latină, accesul țăranilor la terenurile din regiune, începând cu 1 august, telefonia fixă, funcționalitatea podului dintre localitățile Gura Bâcului și Bâcioc, precum și accesul automobilelor din regiune în traficul internațional, fapt care va fi posibil din toamna anului curent. Ne dorim să depunem tot efortul necesar pentru atingerea succeselor și să înlăturăm barierele care ar împiedica evoluția procesului de reglementare transnistreană", a afirmat Lesnic.

La rândul său, reprezentantul politic al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, a menționat că partea transnistreană își asumă implementarea tuturor înțelegerilor semnate anterior. „Apreciem discuțiile productive desfășurate în cadrul formatului „5+2". Faptul că părțile au semnat anterior mai multe protocoale importante ne-a arătat că datorită voinței politice putem obține rezultate pozitive. Reiterăm că avem dorința de a realiza toate înțelegerile. Apreciem rezultatele pozitive, totuși ne dorim atestarea unor progrese în soluționarea cauzele penale inițiate pe numele unor persoane din regiune. În continuare vom monitoriza implementarea înțelegerilor și vom acționa în conformitate cu prioritățile cetățenilor", a remarcat Ignatiev.

Întâlnirea a reunit reprezentanți ai părților, mediatori și observatori de la Chișinău și regiunea transnistreană, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, precum și Uniunea Europeană și SUA.

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2" a avut loc în noiembrie anul trecut la Viena, Austria.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Chisinau , Tiraspol , protocol

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1140 locuitori

Larga Nouă este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Larga Nouă și Larga Veche. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cahul și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1140 de oameni. Satul Larga Nouă a fost menționat documentar în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.