|
Jumătate de milion de lei pe zi. Aceasta e viteza cu care este recuperat miliardul
Lupta pentru recuperarea miliardului furat continuă, doar că procesele se mișcă lent și în primul trimestru al acestui an cele trei bănci au recuperat doar 45,7 milioane lei, arată un raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), scrie Mold-Street.
Potrivit BNM, din data retragerii licențelor (16.10.2015) Băncii de Economii, Unibank și Băncii Sociale și până pe 31 martie 2018, cele trei instituții financiare au încasat suma de 1,048 miliarde lei.
Jumătate de milion de lei pe zi
Dacă luăm în calcul şi plăţile anterioare apoi s-au recuperat circa 1,115 miliarde lei, ceea ce reprezintă 7,9% din valoarea creditelor de urgență asigurate cu garanții de stat în valoare de 14,12 miliarde lei, acordate în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, de BNM celor trei instituții financiare.
Astfel au mai rămas de recuperat ceva mai mult de 13 miliarde lei, dar datele BNM relevă că procesul de recuperare s-a încetinit semnificativ şi dacă anul trecut era de 840.000 lei pe zi, acum s-a redus la 500.000 lei pe zi.
Cu o astfel de viteză, cele 13 miliarde de lei rămase, ar putea fi recuperate în 72 de ani. Dar aceasta nu include și dobânzile calculate, care se ridică la circa 650 de milioane lei pe an. Respectiv restul va fi achitat din bugetul de stat şi posibil din mijloacele ce vor fi recuperate graţie Kroll.
BEM a rambursat doar 5% din sumă
Cea mai proastă situație se atestă la Banca de Economii, care a primit de la BNM 9,27 miliarde de lei, dar a rambursat până pe la finele lunii martie circa 471 milioane lei, sau doar 5,1% din suma totală. Altfel spus mai are de recuperat aproape 8,8 miliarde de lei.
Banca Socială a primit 2,7 miliarde lei, dar a recuperat circa 441 milioane lei, sau 16,4%, iar Unibank din cele aproximativ 2,15 miliarde lei a recuperat 136 milioane lei, ceea ce reprezintă aproape 6,3% din suma primită.
Potrivit BNM, lichidatorii celor trei bănci colaborează cu organele de anchetă și organele judiciare, întreprind măsuri organizatorice privind comercializarea activelor aflate în proprietatea băncilor și continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor contractate de la aceste bănci și achitarea creditelor de urgență acordate de Banca Națională.
Noi dosare penale în valoare de trei miliarde lei
Datele BNM relevă că în prezent în instanțele de judecată (banca are calitatea de reclamant) sunt pe rol 148 de acțiuni privind recuperarea a 4,5 miliarde lei din frauda bancară. Suma este cu aproape trei miliarde lei mai mică decât la finele anului 2017.
Totodată 196 de debitori aflați în proces de insolvabilitate au de restituit peste 3,51 miliarde de lei (suma validată care urmează a fi restituită).
În același timp în gestiunea organelor de urmărire penală se află 47 de dosare penale în valoare de 34,25 miliarde lei (cu 2,9 miliarde lei mai mult decât era la finele anului 2017).
Teoretic dacă datornicii ar avea bani și active disponibile și dacă instanța acceptă pretențiile celor trei bănci, apoi „miliardul furat” e ca și rambursat și chiar mai rămân bani.
BNM precizează că „numărul și valoarea dosarelor penale au fost grupate, fiind raportate de fiecare bancă separat, fără a lua în considerație că pot face obiectul aceleiași investigații”.
Astfel există deja 479 de titluri executorii aflate la executare, în valoare de 15,76 miliarde lei (circa 44% din valoarea pretențiilor).
Banca Socială are decizii de încasare a 14,87 miliarde lei
Peste 93% din valoarea acestora sunt ale Băncii Socială, care deja la fienel anului trecut dispunea de patru hotărâri judecătorești definitive cu privire la încasarea de la SRL Caritas Group și alte trei societăți comerciale, incluse în grupul cunoscut de public drept „Grupul Shor”, a datoriei în valoare totală de peste 12 miliarde lei.
Practica arată că de la debitori nu prea ai ce recupera. Astfel în trimestrul I al anului 2018 au fost executate parțial sau total 98 de titluri executorii în valoare de doar 3,12 milioane lei.
Alte cinci titluri executorii în valoare de 1,9 milioane lei au fost restituite băncilor fără executare
Banca Națională precizează că a solicitat celor trei bănci în proces de lichidare publicarea lunară pe site-urile lor oficiale, într-un loc vizibil publicului, informații detaliate și actualizate cu privire la activele expuse spre vânzare prin licitații, dar și informația privind recuperarea banilor.
Informația este prezentă, doar că aceasta este doar o parte mică din active. Restul însă sunt încă căutate peste hotare și în țară de compania americană Kroll şi procurorii moldoveni. Cel puţin aşa declară autorităţile.
Source:
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Исповедь многодетной матери
- Мужчины потеряли власть, разменяв её на дешёвые удовольствия
- Я верю в природу!
- В чем суть духовной жизни?
- Имбирный сок — удивительный напиток, который поможет вам избавиться от брюшного жира и укрепить имму…
- Вылечит от 9 болезней! Восстановит силы после операций, кости, суставы и зрение
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1489
- Populația:
- 1062 locuitori
Bolţun este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bolţun este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1062 de oameni. Bolțun a fost menționat documentar în anul 1489.
Comments
(0)