|
Drumurile care servesc activităților agricole vor putea fi vîndute
Drumurilor care servesc activităților agricole, precum și drumurile și fâșiile forestiere proiectate, dar netransformate, ar putea fi vîndute de către autoritățile publice locale proietarilor de teren. Măsura ar fi necesară petru facilitarea procesului de consolidare a terenurilor agricole. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată recent în Parlament, scrie bizlaw.md.
Astfel, autorii propun ca autoritățile publice locale să poată vinde, la prețul normativ al pămîntului:
terenurile din cadrul unui cîmp sau a unei porțiuni din acest cîmp, ocupate de drumurile care servesc activităţile agricole;
drumurile proiectate în scopuri agricole, dar netransferate în natură;
fîșiile forestiere proiectate, dar neplantate.
Conform autorilor, prețul normativ al pămîntului se referă la terenurile cu destinație agricolă, loturile de pămînt de pe lîngă casă și loturilor pomicole. Prețul normativ al acestora se calculează reieșind din cuantumul de 621,05 de lei pentru o unitate de grad-hectar.
Vînzarea-cumpărarea acestora se va efectua la cererea proprietarului terenurilor supuse consolidării, în condițiile în care proprietar al acestor terenuri este una și aceiași persoană și nu se vor afecta procesele tehnologice de prelucrare a terenurilor adiacente.
În prezent, legislația stipulează că unitățile administrativ-teritoriale pot înstrăina doar terenurile și bunurile ce țin de domeniul privat al localității, drumurile nu se încadrează, însă, în această categoria.
Autorii menționează că implementarea reformei funciare și mai cu seamă împroprietărirea cetățenilor cu pămînt a dus la o fragmentare excesivă și supravețe mici ale terenurilor agricole. Ca rezultat, a scăzut considerabil productivitatea agricolă și face imposibil aplicarea unor practici agricole viabile din punct de vedere economic. Situația ar putea fi redresată, însă, prin consolidarea terenurilor agricole, doar că acest proces este imposibil de realizat fără cumpărarea drumurilor care servesc activităților agricole, dar și a fâșiilor forestiere proiectate, dar netransformate, care sunt între terenurile agricole.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 2066 locuitori
Codreanca este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codreanca și Lupa-Recea. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Strășeni și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2066 de oameni. Satul Codreanca a fost menționat documentar în anul 1436.
Comments
(0)