28 december 2017, 10:15 Moldovan reality views 9261
Tinerii de la sate cer salarii mai mari
28 december 2017, 10:15 Moldovan reality views 9261

Tinerii de la sate cer salarii mai mari

Tinerii de la sate cer salarii mai mari decat cei de la oras. Un sondaj efectuat recent la comanda unor angajatori arata ca acestia nu sunt gata sa vina la munca daca nu li se da mai mult de 5 mii de lei. Cei de la oras, mai taie din pretentii. Iar cea mai ieftina forta de munca e in sudul tarii.

Potrivit sondajului, un barbat orginar dintr-un sat, care a absolvit o universitate, nu va acceptat o slujba cu un salariu mai mic de 5000 de lei. Angajatorii pot gasi insa forta de munca ieftina in sudul tarii.

Acolo, de exemplu, o femeie, care provine dintr-o familie cu venituri modeste si fara o diploma universitara, este gata sa munceasca pentru cel putin 3250 de lei pe luna. Sondaj publicat recent releva ca tinerii din mediul rural sunt mai pretentiosi decat cei din orase.

Irina BATIRI, DIRECTOR MAGENTA CONSULTING: "Tinerii din oras cel mai des au mai multe alternative pe loc, compara salariul dorit cu ofertele existente, pe cand tinerii din sate compara dorintele lor nu doar cu oferta locala, dar si cu cea peste hotare."

"1000 de euro este minim ce se poate de calculat aici. - E real, in Moldova? - Cred ca e real."

Tinerii din sudul tarii accepta un salariu mai mic pentru ca le este dificil sa-si gaseasca un loc de munca in regiune, spun autorii studiului.

Irina BATIRI, DIRECTOR MAGENTA CONSULTING: "Asa este in sud salariile sunt mai mici, pentru ca oferta este mai mica acolo."

Femeile au asteptari salariale mai mici decat barbatii.

"- Si acesti 5 mii de lei pe ce ii cheltui? - PE alimentatie, imbracaminte,de mancat. - Si distractii? - Aoleu, cand am fost ultima oara la distractie?"

Barbatii isi negociaza salariul cu... indrazneala.

"Acum nu lucrez deloc pentru ca nu da nimeni mai mult de cinci."

"-Minim 6 mii de lei. -Nu nmai putin? - Da. - Chiar si fara experienta? - Da."

Sondajul mai scoate la iveala ca studentii sunt mult mai usor de manevrat.

"As accepta si 3 mii de lei numai sa stiu ca este stabil salariul si as sti ca il primesc in fiecare luna."

Specialistii in resurse umane compara generatia de astazi cu cea de alta data si spun ca in prezent tinerii sunt, totusi, mult mai categorici.

Serghei BAZIUC, DIRECTOR RESURSE UMANE, COMPANIE PRODUCATOARE DE BERE: "Se intereseaza despre cat e de flexibil orarul, care sunt oportunitatile de crestere, ce beneficii ofera compania si la concret daca avem asta sau nu. Sunt mai specifici in cerintele lor."

Datele au fost colectate in luna iulie de Magenta Consulting la initiativa a doua companii din tara. Studiul a fost realizat pe un esantion de 400 de persoane si are o marja de eroare de 4,8 procente.

Source: protv.md

Keywords:

salarii , tineret , sat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
150 locuitori

Chetroasa este un sat din cadrul comunei Hruşova, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Criuleni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 150 de oameni. Satul Chetroasa a fost menționat documentar în anul 1605.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.