11 july 2017, 11:50 Moldovan reality views 21082
Ostalep: Tragedia poporului moldovenesc este o
11 july 2017, 11:50 Moldovan reality views 21082

Ostalep: Tragedia poporului moldovenesc este o "amendă politică"

Ceea ce se întîmplă astăzi în societatea moldovenească și, în special, impunerea limbii române drept limbă de stat la nivel legislativ este un fel de "amendă politică", pe care o plătim, pentru ceea ce s-a întîmplat în Moldova la sfîrșitul anilor 80 - începutul anilor 90 ani ai secolului trecut.

Politologul, fostul vice-ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep și-a împărtășit punctul de vedere cu privire la problema menționată în emisiunea "Accentul personal" de la canalul de televiziune Accent TV.

"Tragedia poporului moldovenesc și a acelora care locuiesc aici este "amenda politică", pe care o plătim pentru comportamentul nostru la sfîrșitul anilor '80. Mai întîi au plecat evreii, aproape toți. Apoi erau alungați rușii: «сemodan, voсzal – Rossia», toată această isterie și așa mai departe ... Pe cine alungau? Pe oamenii, care au dezvoltat această țară! Iar rezultatele? Ni le amintim și le vedem acum: statul este distrus. Au furat timp de douăzeci de ani ceea ce au făcut acești oameni. Și cine alunga? Acei care au venit în locul lor. Iar rezultatele le vedem în jur!" a ținut să accentueze expertul. Potrivit spuselor sale, "prostia ne costă scump", iar acum țara noastră plătește pentru acele crime, care au fost comise atunci împotriva oamenilor nevinovați.

„Moldova în sistemul Uniunii Sovietice era la granița de vest ... Aici erau mai mult de 3 milioane de fabrici, inclusiv cele ale Complexul Militar-industrial. Vă puteți imagina nivelul persoanelor care conduceau fabricile secrete, care deserveau toate acestea? Armata a 14-ea era aici. În clădirea înaltă din centrul orașului, unde astăzi este sediul Ministerul Agriculturii (dacă poate fi numit asta, numai denumirea de el, căci nu are nicio activitate) - se afla ștabul ofițerilor din cadrul Organizației Pactului de la Varșovia...

Aici se afla elita, intelectualii. Pe cine izgoneau atunci asemenea oameni ca Ghimpu? Pe cei mai buni oamenii în locul acestora au venit ... este știut cine. Iar pentru asta trebuie să plătească. Acei care strigau «сemodan, voсzal – Rossia», ce au făcut exact 15 ani mai tîrziu? Au luat valizele și au plecat în Rusia! Numai că acolo ei nu se ocupă cu ceea ce se ocupau rușii aici, nici pe departe cu un lucru atît de nobil. Această "amendă politică", așa cum o numesc eu, desigur, trebuie plătită. Prostia întotdeauna este costisitoare. Eu nu sînt sigur că societatea noastră este pe deplin conștientă de crimele pe care le-am comis împotriva oamenilor, care au locuit aici. Ei au locuit aici timp de 20, 30 de ani, s-au născut aici. Din ce motive i-ați alungat de la lucru, de la locul de trai... ce s-a întîmplat în anul '92 ... cine este responsabil? Nimeni nu a răspuns pentru nimic", a subliniat Valeriu Ostalep. Totodată, el a adăugat că pînă cînd societatea nu cere să i se răspundă la aceste întrebări, toate acestea vor continua.

Source: 1news.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
1269 locuitori

Jora de Jos este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1269 de oameni. Satul Jora de Jos a fost menționat documentar în anul 1574.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.