|
Ce amenzi riscați în cazul în care dați în chirie imobile și nu înregistrați contractul la Fisc
Contractul de locațiune a proprietății imobiliare, care se înregistrează de către persoana fizică la Serviciul Fiscal de Stat (SFS), se califică ca dare de seamă fiscală, scrie portalul bizlaw.md. În cazul în care SFS stabilește că persoana fizică, contribuabilul, nu a înregistrat contractul de locațiune a proprietății imobiliare și nu a achitat impozitul de venit, instituția urmează:
- să calculeze și să încaseze impozitul pe venit în mărime de 7% din darea în locațiune a proprietății imobiliare;
- să încaseze majorarea de întîrziere (penalitatea) conform prevederilor art. 228 alin. 2 și 3 din Codul fiscal, pentru neachitarea în termenii stabiliți a impozitului din darea în locațiune a proprietății imobiliare;
- să aplice amendă conform prevederilor art. 260 alin. 1 din Codul fiscal (de la 1.000 la 10.000 de lei), pentru neprezentarea la SFS a contractului de transmitere în locațiune a proprietății imobiliare.
În situația în care contribuabilul, persoană fizică, a înregistrat tardiv contractul de locațiune a proprietății imobiliare la SFS și, respectiv, a achitat tardiv impozitul pe venit, urmează:
- să calculeze și să încasese impozitul pe venit în mărime de 7% din darea în locațiune din darea în locațiune a proprietății imobiliare;
- să încaseze majorarea de întîrziere (penalitate), conform prevederilor art. 228 alin. 2 și 3 din Codul fiscal, pentru neachitarea în termenii stabiliți a impozitului din darea în locațiune a proprietății imobiliare;
- să aplice amendă conform prevederilor art. 260 alin. 2 din Codul fiscal (de la 200 la 2.000 de lei), pentru prezentarea tardivă la SFS a contractului de transmitere în locațiune a proprietății imobiliare.
În cazul în care contribuabilul, persoană fizică, nu a înregistrat sau a înregistrat tardiv contractul de locațiune a proprietății imobiliare la SFS și nu a achitat sau a achitat tardiv impozitul pe venit, însă suma impozitul care urma a fi achitat lunar este pînă la 100 de lei, acesta urmează a fi sancționat cu avertizare, conform art. 235 alin. 11 din Codul fiscal, fiind calificată încălcarea fiscală nesemnificativă.
Prin urmare, persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și transmit altor persoane decît cele specificate la art. 90 în posesie sau/și în folosință (locațiune, arendă, uzufruct) proprietate imobiliară, subiecții impunerii au obligația de a achita impozit în mărime de 7% din valoarea contractului. Persoanele sînt obligate ca, în termen de trei zile de la data încheierii contractului, să înregistreze actul la subdiviziunea SFS, în a cărei rază sînt deservite. Acest impozit se achită lunar, cel tîrziu la data de două a lunii în curs sau în avans.
Dacă proprietatea imobiliară a fost transmisă în posesie și/sau în folosință după data de doi, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Suma impozitului achitat în avans nu se va restitui din buget.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1420
- Populația:
- 1313 locuitori
Orașul Bucovăţ este o localitate din raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia orașului constituia 1313 locuitori. A fost menționat documentar în anul 1420.
Comments
(0)