23 march 2012, 14:50 Moldovan reality views 7269
23 march 2012, 14:50 Moldovan reality views 7269

Moldova va explora zăcămintele de gaz și petrol

Republica Moldova intenționează să petreacă un concurs internațional pentru a transmite drepturile de explorare şi exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale pe teritoriul republicii. Despre aceasta a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, la ședința consacrată examinării situaţiei actuale privind explorarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale în R. Moldova, relatează rbc.ru.

În cadrul ședinței a fost luată decizia ca un grup de lucru interministerial să elaboreze o foaie de parcurs pentru exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi pe teritoriul ţării noastre, care va determina politica statului în domeniu şi va propune termene concrete de lansare a concursurilor internaţionale pentru concesionarea dreptului de explorare şi exploatare a zăcămintelor naturale pe teritoriul republicii.

Totodată, va fi actualizat cadrul normativ în domeniu, în special Legea privind concesiunile și Legea subsolului.

Potrivit raportului prezentat de Academia de Știinţe a Moldovei, pe teritoriul Republicii Moldova au fost forate, pe parcursul anilor 1945-1972 peste 700 de sonde cu o adîncime de pînă la 3 mii de metri, care au găsit semne de prezenţă a hidrocarburilor, însă cantităţi mai mari ar putea fi găsite în straturi mai adînci ale solului.

În prezent, compania Valieximp deţine contractul de exploatare exclusivă a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale din zona localităţilor Văleni şi Victorovca. Aceasta extrage lunar cca 10-12 mii metri cubi de gaze naturale, asigurînd consumul a trei localităţi, conectate la gazoduct de către această companie. În cadrul şedinţei, directorul companiei Valieximp, Valentin Bodişteanu, a solicitat permisiunea de racordare la gazoductul MoldovaGaz. În acest caz compania ar putea mări extracţia de gaze pînă la 200 de mii de metri cubi lunar. În viitorul apropiat urmează a fi forate sonde pentru explorarea la adîncimi de peste 3 mii de metri, în prezent fiind în proces de import utilajul specializat. În acelaşi timp, la Văleni, compania extrage cca 1 mie tone de ţiţei lunar, care sînt prelucrate la rafinăria din Comrat.

Valeriu Lazăr a remarcat că în anii 50 ai secolului trecut exploatarea zăcămintelor din Moldova nu era rentabilă, în acea perioadă fiind descoperite rezerve enorme în regiunea Siberiei, acum însă pentru Moldova acest lucru devine interesant, în condiţiile în care importăm resurse energetice tot mai scumpe, dar nici nu cunoaştem ce rezerve avem sub picioarele noastre.

Valeriu Lazăr a atenţionat că, pe pe termen mediu şi lung, pe lîngă zăcămintele din sudul Republicii, o altă sursă de alimentare cu gaze ar putea fi extragerea gazelor de şist, descoperite în Ucraina, în zonele limitrofe cu România şi Republica Moldova. Studiile efectuate recent de compania americană EuroGas pe teritoriul Poloniei şi Ucrainei şi a regiunilor Mării Negre indică asupra unei mari probabilităţi a prezenţei zăcămintelor de gaze de şist şi pe teritoriul Republicii Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1699 locuitori

Brăviceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Brăviceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de oraşul Orhei şi la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1699 de oameni. Satul Brăviceni a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.