07 november 2017, 15:53 Moldovan reality views 4405
Unionismul dirijat
07 november 2017, 15:53 Moldovan reality views 4405

Unionismul dirijat

Xenia Florea

Ministerul Educației le-a permis oficial unioniștilor să promoveze distrugerea statului nostru.

Timp de șase săptămîni, unioniștii intenționează să promoveze „idealurile unirii" în 11 raioane ale Republicii Moldova. Potrivit Partidului Comuniștilor, care au emis un comunicat de presă, în care își exprimă indignarea față de acest eveniment, această „activitate de iluminare" în regiuni este efectuată cu permisiunea oficială a Ministerului Educației al Republicii Moldova.

Ministerul „iluminării unionismului"

Despre faptul că ministerul educației dacă nu contribuie la propaganda deschisă a unionismului în instituțiile de învățămînt din țară, atunci ignoră acest lucru, se vorbește demult. Deși legislația obligă administrația instituțiilor de învățămînt și ministerul educației să reacționeze la cazurile de implicare a elevilor în activități politice sau ilegale, iar noul Cod al educației (art.135) cere direct de la personalul pedagogic, științifico-pedagogic să „nu desfășoare și să nu admită propaganda șovinistă, politică, religioasă și militară în procesul de studii" și „să nu implice elevii și studenții în acțiuni politice".

Încă în anul 2013, „stataliștii" se revoltau că Ministerul Educației, condus de Maia Sandu, a refuzat să reacționeze la propaganda unionismului în școlile și liceele din țară: platforma civică „Acțiunea 2012" atunci desfășura într-un șir de instituții de învățămînt lunarul „Fii mesagerul marii uniri". „Scopul principal al lunarului este promovarea în rîndurile tineretului a ideologiei unirii Moldovei cu România", se menționa în comunicatul organizației.

Cînd Ministerul Educației a ajuns pe mîinile liberalilor, această „activitate de iluminare" s-a intensificat. E suficient să ne amintim de ideile „istorice" ale ministrului educației Corina Fusu – scrisoarea ei cu cererea de a desfășura în școlile și liceele țării săptămîni istorice, dedicate aniversării a 99-a de la unirea Basarabiei cu România sau ordinul privind distribuirea în instituțiile de învățămînt a hărții „Marii Românii" și utilizarea ei în calitate de material didactic.

În perioada „guvernării" Corinei Fusu, diferite platforme, asociații obștești, asociații, mișcări și alte organizații unioniste și-au impulsionat „activitatea de iluminare" în instituțiile de învățămînt din țară. În lunile aprilie-mai curent, de exemplu, aceeași „Unirea-ODIP" (această organizație neguvernamentală are drept scop educarea tineretului activ prin promovarea valorilor „naționale" și culturii românești) a desfășurat printre elevii și liceenii din capitală concursul de eseuri pe tema „99 de ani de la unirea Basarabiei cu România". Cea de-a treia și ultima etapă a competiției a avut loc pe 6 mai la liceul „Gheorghe Asachi", iar unul dintre principalele premii era o călătorie gratuită în România.

Din cauza reglărilor de conturi din cadrul coaliției de guvernare, unionista Corina Fusu, a demisionat acum o lună și jumătate. Funcțiile ministrului le îndeplinește ministrul adjunct Lilia Pogolșa – reprezentanta democraților, iar ministerul educației, avînd în vedere autorizația obținută de „Unirea-ODIP" pentru desfășurarea așa-zisei „Caravane a unirii", continuă să promoveze linia „tradițională".

„Faptul că această acțiune antistatală și anticonstituțională a obținut susținerea guvernului prin intermediul ministerului educației, demonstrează o data în plus că organizațiile unioniste, care pledează pentru lichidarea statului moldovenesc, acționează în comun cu regimul de guvernare și structurile lui", se arată în comunicatul de presă al Partidului Comuniștilor, care „cu profundă indignare" a comunicat publicului despre susținerea din partea statului a „Caravanei unirii", ai cărei participanți intenționează să desfășoare pînă pe 13 august acțiuni de agitație în 520 de localități din 11 raioane ale țării.

Dacă unioniștii își impulsionează activitatea, înseamnă că cineva are nevoie de asta

Experții din Moldova au atras atenția în repetate rînduri asupra prezenței în țară a așa-zisului unionism dirijat –cînd autoritățile apelează la serviciile adepților radicali ai unirii Moldovei și României, pentru realizarea unor scopuri și sarcini. De exemplu, distragerea atenției de la unele evenimente cu rezonanță sau a problemelor sensibile cu caracter social-economic (furtul miliardului, modificarea sistemului electoral etc.), sciziunea mișcării de protest, aprofundarea sciziunii în societate (aplicarea tacticii „divide și conduce" pentru menținerea puterii) sau pentru șantaj politic.

Astfel, în martie trecut, circulau zvonuri că cea mai mare acțiune unionistă din ultimii ani la Chișinău din 27 martie a fost finanțată generos de către persoane influente din RM. Tot în martie 2016, s-au acutizat relațiile guvernului cu partenerii externi: misiunea de evaluare a FMI, părăsind Chișinăul, a făcut o declarație, calificată de ex-ministrul finanțelor Veaceslav Negruța drept „cea mai dură declarație din partea Fondului la adresa autorităților moldovenești, începînd cu 1992", iar cu o lună înainte, miniștrii afacerilor externe ai UE au adoptat o rezoluție privind Moldova, în care au menționat toate reformele și schimbările, pe care Chișinăul trebuie să le implementeze urgent. Autoritățile mai aveau și anumite probleme în plan politic: trebuia soluționată problema cu alegerile președintelui și clarificată problema cu mișcarea de protest, care din nou ridica capul.

„Ritorica unionistă se amplifică întotdeauna atunci cînd în țară se acutizează criza. Așa a fost de la începutul independenței Moldovei. Astăzi noi la fel ne aflăm în situație de criză – mai degrabă, în pragul unei catastrofe: statul nu funcționează, bani nu-s, clasa politică s-a discreditat. Toate aceste provoacă anumite sentimente în societate. De aici și impulsionarea activității unioniștilor de serviciu, putem spune, profesioniști", a declarat atunci pentru noi.md analistul politic Alexei Tulbure.

Și iată „unioniștii profesioniști", cu binecuvîntarea autorităților din nou își amplifică acțiunile: ministerul educației dă undă verde pentru desfășurarea „Caravanei unirii", care este reflectată activ de televiziunea publică, iar alt minister subordonat democraților – ministerul justiției, fără impedimente, înregistrează un proiect politic unionist Băsescu-Șalaru, cu denumirea „Partidul Unității Naționale".

„Nu cred că actualul regim astăzi este gata să semneze planul „Unirea -2018", spune politologul Victor Josu. Deocamdată, nu este gata. Pe de altă parte, nu Chișinăul și Bucureștiul decid problemele de recroire a hărții politice. Cînd au loc perturbări geopolitice, cei care le efectuează, de regulă, nu țin cont de opiniile țărilor mici. Cauzele acestei „acutizări a unionismului" trebuie căutate în particularitățile politicii interne moldovenești în perioada electorală".

„Tehnologiile de carnaval" ale autorităților: care este pericolul lor?

Experții intervievați de noi menționează două cauze ale actualei activizări ale „unioniștilor profesioniști" cu susținerea tacită a autorităților. Prima – necesitatea popularizării printre electoratul de dreapta a partidului Băsescu-Șalaru în ajunul alegerilor parlamentare, precum și „divizarea geopolitică" ulterioară a electoratului moldovenesc în doi vectori opuși în scopul consolidării pozițiilor electorale ale principalilor actori politici.

„Este clară mișcarea cu alegerea lui Traian Băsescu în funcția de președinte de onoare al Partidului Unității Naționale" al lui Anatol Șalaru, spune politologul Victor Josu. În timp ce în România ratingurile ex-președintelui au coborît la nivelul erorii statistice, în Republica Moldova el este capabil să acumuleze voturi în segmentul alegătorilor ce se identifică drept români basarabeni. În cadrul actualului sistem proporțional asta înseamnă circa 10-12 mandate, în cazul sistemului mixt – 5-6 (pe liste de partid). După eșecul proiectului Ghimpu-Chirtoacă, autoritățile au nevoie de un alt proiect unionist, la fel de dirijabil, cel puțin pentru ca respectivele voturi din eșichierul de dreapta să nu fie pentru Maia Sandu (controlată de Occident) și partidul ei „Acțiune și Solidaritate". Să ne amintim că în turul doi al alegerilor prezidențiale, unioniștii au votat anume cu Sandu".

Cît privește așa-zisul „program de propagandă a ideilor unionismului", pe care din 1 iulie pînă pe 13 august, va fi desfășurat de către organizația „Unirea-ODIP", cu acordul Ministerului Educației, atunci, precum menționează Victor Josu, el se înscrie perfect într-o politică mai largă de „divizare geopolitică a electoratului Moldovei în vectori opuși". Drept consecință, viața politică va căpăta un caracter mai isteric, haosul în economie și sfera socială va crește. De altfel, toate acestea deja au loc.

„E greu să prezicem cu ce se vor termina toate acestea, dar această evoluție a situație este convenabilă și pentru Partidul Democrat, și pentru PSRM. Într-o atmosferă alimentată permanent de un război de propagandă a forțelor opuse nu există loc pentru o a treia forță – cu toate că în societate există necesitatea. Dar pe acei jucători, care astăzi stabilesc agenda vieții politice moldovenești, nu-i interesează necesitățile reale ale societății. Ei sînt concentrați exclusiv pe atingerea scopurilor personale, fapt, ce denotă degradarea politicii moldovenești – cel puțin în comparație cu nivelul, departe de perfecțiune, la care a fost promovată aceasta acum 10 ani", spune Victor Josu.

Ex-deputatul și fostul ideologi al Partidului Comuniștilor Marc Tkaciuk numește practica „acutizării sezoniere unioniste", la care apelează periodic puterea, drept „tehnologii de carnaval".

- Sînt niște instrumente de manipulare testate, care nu pot da greș, consideră Marc Tkaciuk. Pe fundalul oricăror unioniști, inclusiv trioul exotic Băsescu-Șalaru-Ana Guțu, actualul guvern și majoritatea parlamentară par un rău mai mic. O altă parte a tandemului puterii va obține posibilitatea de a pompa adrenalină în alegătorii stataliști și să declare groaznic, a 101-a oară că „unionismul nu va trece". Adică, acești băieți îndeplinesc anumite sarcini pragmatice ale actualului regim, distrag atenția de la agenda socială și anticriminală, scot aerul din fluier, trec atenția de pe chestiunile generale la cele private. Însă puterea ar putea termina prost, jonglînd cu toate aceste „tehnologii" și „acutizări".

Și problema nu constă deloc în faptul că se apropie anul 2018, cu toate datele și jubileele lui simbolice. Problema este că natura alegerii unioniste în Moldova se schimbă fulminant. În schimbul unionismului ideologic al anilor 1990, bazat pe trecutul istoric, pe eroizarea personajelor perioadei interbelice – de la Octavian Goga pînă la Antonescu, vine un al unionism. Eu l-aș numi unionism de protest, sau unionismul stataliștilor disperați. Acestor noi unioniști, în principiu, li-i în cot de clișeele ideologice ale „Marii Românii", ei nu cunosc textele sacre ale apostolilor lor, nu cîntă „Treceți batalioane române Carpații" nu merg în marșuri unioniste. Ei pur și simplu simt că statul lor se prăbușește, că e acaparat, că în această țară nu e loc pentru ei, că ei nu vor putea pleca de aici și că singura, cea mai simplă alegere este să se predea țării vecine.

Actualul tandem, care s-a întrecut cu joaca în confruntările virtuale, ce rezolvă doar probleme personale, în fiecare zi și în fiecare oră plodește acești „noi unioniști", taie ultimii piloni ai independenței moldovenești. Dar eu nu mă îndoiesc că dacă aici, în sfârșit, va apărea vreo forță politică, capabilă să ofere societății o perspectivă clară și concretă de supraviețuire socială, dacă această forță va fi capabilă să-i înlocuiască pe simulanții geopolitici și pseudopoliticieni, atunci tema unionistă va rezulta în câteva procente de mascați. E altceva, că, deocamdată, această forță nu se vede.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
282 locuitori

Strîmbeni este un sat din cadrul comunei Oneşti, raionul. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Hîncești și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 282 de oameni. Satul Strîmbeni a fost menționat documentar în anul 1482.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.