03 september 2012, 09:27 Moldovan reality views 4234
03 september 2012, 09:27 Moldovan reality views 4234

Roşca – Criza, în care s-a pomenit Republica Moldova sub guvernarea AIE, este una fără precedent în istoria ţării

Criza politică, economică şi socială, în care s-a pomenit Republica Moldova sub guvernarea AIE din 2009 pînă în prezent, este una fără precedent în istoria ţării, au constatat miercuri la briefingul de la reprezentanţa ARȘI RIA Novosti în RM şi AŞ Novosti-Moldova membrii Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei (CACD) Iurie Roşca, Alexandru Corduneanu, Alexei Tulbure şi Eduard Roşca.

„Regimul anticonstituţional Lupu-Ghimpu-Filat, care a venit prin violenţă la guvernare, a acaparat statul şi exercită puterea în mod abuziv şi în nume propriu pentru exercitarea presiunii asupra oponenţilor săi politici”, - a specificat Iurie Roşca.

În declaraţia, enunţată la briefing, se constată că grupările oligarhice, care au venit la putere prin violenţă, o menţin în mod abuziv sub acoperirea inei retorici proeuropene. La distanţa de trei ani de la acţiunile violente din 7 aprilie nu s-a făcut lumină asupra evenimentelor care au provocat răsturnarea puterii de stat. Nici Procuratura Generală, nici Parlamentul nu au reuşit să demonstreze că alegerile parlamentare din 2009 ar fi fost fraudate.

„Corupţia, crimele cu caracter economic, atacurile raider, monopolurile, subordonarea justiţiei, încălcarea sistematică a Constituţiei, nealegerea Preşedintelui, persecutarea opoziţiei – toate acestea sînt trecute cu vederea de partenerii europeni ai actualei guvernări. În trei ani nu a fost realizată nici o reformă, iar structurile financiar-creditare internaţionale continuă să acorde sume astronomice regimului criminal de la Chișinău”, - se specifică în document.

Toate acestea, s-a menţionat la briefing, au dus la acţiuni masive de protest. În replică, regimul anticonstituţional a declanşat un val de persecuţii contra protestatarilor. MAI şi SIS au devenit unelte de represiune şi intimidare a oponenţilor regimului. Toate demersuril CACD adresate MAI şi primăriei în scopul menţinerii ordinii publice au fost ignorate.

„O nouă provocare a fost pregătită la 5 martie în timpul mitingului CACD – confruntări violente între protestatarii paşnici şi elementele huliganice, aflate sub protecţia poliţiei. Provocatorilor li s-au adus pietre şi vergele de metal. Forţele de ordine erau pe punctul să intervină violent, să folosească gaze lacrimogene, bastoane şi tunuri cu apă sub pretextul menţinerii ordinii publice.

Evitarea dezastrului a devenit posibilă doar datorită faptului că în ultimul moment am fost informaţi de ofiţerii din interiorul structurilor de forţă despre acest plan criminal”, - a specificat Iurie Roşca.

„În aceste condiţii, CACD a decis să suspende provizoriu acţiunile de protest din centrul capitalei. Noi nu renunţăm nici la poziţia, nici la lupta noastră hotărîtă împotriva uzurpatorilor. Nu dorim să supunem riscurilor viaţa şi sănătatea adepţilor noştri. Autorii violenţelor din 7 aprilie 2009 nu vor reuşi să organizeze o nouă baie de sînge. Vom informa opinia publică la momentul oportin despre acţiunile noastre ulterioare”, - se menţionează în declaraţie.

Sursa: newsmoldova.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1921 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hlinaia este situat la o distanță de 7 km de orașul Edineț, la 15 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1921 de oameni. Satul Hlinaia pe Racovăț, din ținutul Hotin, este atestat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.