03 june 2012, 10:05 Moldovan reality views 3532
03 june 2012, 10:05 Moldovan reality views 3532

Stratfor: AIE nu a fost niciodată pro-europeană și se va destrăma

Site-ul WikiLeaks a publicat cîteva materale analitice Stratfor, referitoare la Republica Moldova. Publicația «КоммерсантЪ – МД» a obținut drepturile exclusive de a publica aceste documente, la care face referință agenția „Novii Reghion”.

În documentele agenției, scrise în perioada 2010-2011 analistul Stratfor prezicea o curîndă descompunere a Alianţei pentru Integrare Europeană, prognozîndu-i „o viaţă” de cîteva luni. El scrie că „Alianţa ar fi putut deveni mai populară, dacă ar avea la dispoziţie încă un an”. După părerea lui, cauzele, care provoacă descompunerea alianţei, se ascund în interiorul ei.

În special, el evidenţiază comportamentul premier-ministrului, liderului PLDM, Vlad Filat, care a iniţiat, din propria iniţiativă, campania de majorare a pensiilor şi salariilor bugetarilor. „ Sigur că este un pas important pentru ţară, dar Filat a acţionat după propria viziune şi nu în corespundere cu planurile alianţei, ce a şi amplificat instabilitatea ei”, indică analistul.

A doua cauză a descompunerei AIE, el crede că este preşedintele-interimar, liderul PD Marian Lupu, care înainte de alegerile parlamentare, şi-a activizat contactele oficiale cu Rusia. „Lupu se află in alianţă mai mult timp, decît i s-a prognozat. Problema este că AIE nu i-a oferit lui Lupu o poziţie activă în guvern”, menţionează analistul, adresînd o întrebare retorică „Care este, atunci sensul prezenţei lui Lupu în această coaliţie?”

Pe Vlad Filat, analistul îl numeşte cel mai flexibil personaj pe scena politică moldovenească: el a reuşit să-şi asigure suportul Uniniunii Europene dintr-o parte, iar din cealaltă – a găsit limbă comună cu Moscova.

Analistul îl numește pe Lupu „oportunust” și remarcă că „atunci cînd Lupu a părăsit PCRM pentru a-și crea propriul partid, Vladimir Voronin l-a numit trădător. Dar Lupu și-a întărit puterea în Partidul Democrat, lărgindu-și legăturile cu Rusia”, - consideră analistul Stratfor.

În opinia lui alegerile parlamentare au avantajat Moscova. „Aceste alegeri doar au consolidat prezenţa rusă în ţară" - scrie el, menţionînd că "această alianţă niciodată nu a fost cu adevărat pro-europeană, pentru că Filat şi Lupu în mod constant a lucrat cu Rusia”.  Vlad Filat în opinia analistului este cel mai flexibil politician – pe de o parte el s-a asigurat de susținerea UE, pe de alta – a găsit limbă comună cu Rusia.

După părerea analistului Stratfor, Filat este singurul lider de partid din AIE, care ar putea face coaliţie cu PCRM. Rusia ar fi insistat asupra parteneriatului comuniștilor cu Lupu, însă Voronin a refuzat.

„În orice caz Rusia cîştigă din eliminarea lagărului românesc, adică a Partidului Liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu”, scrie analistul. El menţionează, că fostul preţedinte interimar este unicul politician moldovean, care nu întreţine nici un fel de relaţii cu Rusia.

Însă, subliniază analistul, „ el este doar o marionetă a preşedintelui României, Traian Băsescu”. „Ghimpu nu se bucură de nici o autoritate şi susţinere în ţară, în mod deosebit după ce a încercat, în mod evident, sa-şi asigure susţinerea lui Băsescu, pentru a propaga mişcarea pro-românească în Moldova,” – menţionează analistul.

Comments

 (1)
  • #1 georg Reply Quote selected
    Больно смотреть на шарахания то в сторону России,то в сторону Румынии.Хотелось бы видеть у руля государства  принципиального, сильного и гордого человека,который повел бы государство по независимому пути развития!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1884
Populația:
2011 locuitori

Hîrtop este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hîrtop, Prisaca și Ialpug. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cimislia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2011 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1884.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.