03 february 2012, 10:20 Moldovan reality views 2961
03 february 2012, 10:20 Moldovan reality views 2961

Ministrul Justiției solicită recunoașterea drept legale apelurile la unirea cu România


Foto: justice.gov.md 

Ministrul Justiției, Oleg Efrim solicită Curții Constituționale să recunoască drept legale apelurile la unirea cu România prin metode pașnice. Cel puțin așa reiese din interpelarea înaintată la instanță în legătură cu examinarea modificărilor în statutul Partidului Național Liberal unionist, comunică portalul MOLDNEWS.

"Reieșind din jurisprudența națională și cea a Curții Europene, simplele declarații ale unui partid politic de a pleda pentru limitarea sau chiar pierderea suveranității statului prin măsuri precum aderarea la o uniune de state sau prin încorporarea teritoriului Republicii Moldova într-un alt stat nu cade sub perimetrul interdicțiilor stabilite la art.41 din Constituție (aliniatul (4) "Partidele şi alte organizaţii social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale"), dacă aceste idei se propun a fi realizate prin mijloace pașnice", a notat ministrul în nota informativă la sesizare.

Oleg Efrim a amintit că partidul trebuie privit prin prisma Curții Constituționale din anul 1998, care a reținut că este considerată astfel organizația care "acționează pentru realizarea unui scop legitim", fapt care, în opinia lui, este asigurat chiar prin înregistrarea acesteia.

"În acest sens, poate fi considerat legitim și constituțional scopul statutar al unui partid politic care presupune idei unioniste prin incorporarea teritoriului Republicii Moldova într-un alt stat?" a specificat funcționarul în sesizare.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
3335 locuitori

Cotiujenii Mari este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mari, Cuşelăuca, loc.st.cf. Cobîlnea. Localitatea este situată la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 143 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3335 de oameni. Satul Cotiujenii Mari a fost menționat documentar în anul 1470.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.