16 march 2017, 14:15 Moldovan reality views 5702
Chișinău: două mitinguri întru salvarea rîului Nistru (Foto)
16 march 2017, 14:15 Moldovan reality views 5702

Chișinău: două mitinguri întru salvarea rîului Nistru (Foto)

Pe data de 14 martie la Chișinău au avut loc două mitinguri întru salvarea rîului Nistru de cascada de construcții din șase hidrocentrale pe cursul superior al rîului, pe teritoriile regiunilor: Ivano-Frankivsk, Cernăuți, Ternopil și Hmelnițki din Ucraina.

Acțiunea a coincis cu Ziua Mondială a Rîurilor. Primul miting a avut loc în preajma Delegației Uniunii Europene, iar al doilea - la Ambasada Ucrainei. La miting au venit, în mare parte, studenții unui șir de colegii și instituții de învățămînt superior din capitală. De asemenea, au participat locuitorii mai multor orașe riverane, în special, din or. Soroca, precum și reprezentanți ai organizațiilor protecției mediului și toate persoanele cointeresate. Am fost prezenți doar la mitingul de lîngă Ambasada Ucrainei, de aceea reportajul foto ilustrează anume acest eveniment.

Participanții au scandat sloganuri cu apelul de a fi oprite lucrările de baraj ale Nistrului, în scopul păstrării monumentelor naturale unice de-a lungul cursului său. În luările sale de cuvînt oratorii au subliniat importanța Nistrului în asigurarea cu apă potabilă curată pentru cea mare parte a Moldovei și a regiunii Odesa a Ucrainei.

După încheierea evenimentului, organizatorii au încercat să înmîneze petițiile protestatarilor oficialilor Ambasadei Ucrainei, însă de poarta încuiată a Ambasadei Ucrainei s-au apropiat doi bărbați care nu s-au prezentat, luînd extrem de reticent listele cu petiționari s-au îndepărtat. Încercarea de a le înmîna și petiția întru salvarea Nistrului, cu mai multe mii de semnături ale cetățenilor din 34 de țări ale lumii, adresate Parlamentului, Guvernului și președintelui Ucrainei nu s-a soldat cu succes.

Mitingul organizat s-a desfășurat foarte organizat, ordinea publică fiind asigurată de mai mulți polițiști moldoveni. La miting au participat corespondenți ai mai multor canale de televiziune din Moldova.

Keywords:

Nistru , miting , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1506
Populația:
1098 locuitori

Cerniţa este un sat şi comună din raionul Floreşti. Cerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1098 de oameni. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1506.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.