15 march 2017, 10:31 Moldovan reality views 5634
Ostalep: Moldova are nevoie de mai mulți tineri cu viziuni patriotice (Foto)
15 march 2017, 10:31 Moldovan reality views 5634

Ostalep: Moldova are nevoie de mai mulți tineri cu viziuni patriotice (Foto)

Valeriu Ostalep, ex-vice ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, invitatul de pe 14 martie din cadrul proiectului iExpert, inițiat de Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan", a menționat că problema factorului uman stă la baza multor greutăți cu care se confruntă astăzi Republica Moldova.

Chiar dacă sesiunea de azi s-a axat pe domeniul securității statului, expertul a abordat multidimensional această problemă, evidențiind, în mod special, ceea ce pot face tinerii de astăzi ca economia să fie relansată, ca clasa politică să devină mai responsabilă și coerentă și ca tinerii să nu plece din țară.

Valeriu Ostalep a menționat că problema cea mai mare a securității statului moldovenesc la moment este clasa politică, iar tinerii dispun de întreaga capacitate de a schimba acest lucru prin implicare și prin demonstrarea unei atitudini critice asupra mai multor lucruri, pe care le spun politicienii.

La fel, expertul a menționat că exodul de creieri din Moldova deja are efectele sale, iar cetățenii, și, în special, tinerii sînt responsabili, în mod direct, de rezolvarea acestei probleme. Astfel, implicarea, încrederea în sine, dezvoltarea patriotismului sînt factori care pot contribui la stoparea procesului de emigrare în masă.

Tinerii au adresat numeroase întrebări invitatului, iar drept răspuns la una din întrebări privind problema bilingvismului rus-moldovenesc și efectelor sale asupra securității statului cît și a societății, expertul a menționat că istoric în Moldova sînt mai multe etnii, iar poporul său este compus din toate acestea, inclusiv, din etnici moldoveni. Astfel, cunoașterea mai multor limbi constituie un avantaj enorm pentru tinerii moldoveni, care este și un avantaj în ceea ce ține de opțiunile de studiere a izvoarelor științifice străine, opțiuni de interacțiune și comunicare cu un număr extins de oameni, precum și un avantaj pentru angajare atît în Moldova, cît și peste hotare, iar ca limba moldovenească să fie cunoscută de toate minoritățile etnice de pe teritoriul Moldovei, este nevoie de investiții speciale în acest sens, fără a fi create conflicte sociale, în baza acestui clișeu și fără ca acest subiect să fie isterizat.

Invitatul de pe 14 martie, din cadrul proiectului iExpert, inițiat de Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan" a îndemnat tinerii să se implice mai mult în toate procesele economice, politice, sociale și culturale din țară, căci doar ei pot produce schimbări calitative, care ar atrage beneficii pentru întregul popor moldovenesc.

Menționăm, că în cadrul următoarei sesiuni iExpert, tinerii vor efectua o vizită de studiu la Președinția Republicii Moldova, unde vor fi familiarizați cu activitatea, competențele și atribuțiile de bază ale acestei instituții.

Source: noi.md

Comments

 (1)
  • #1 Kaly Reply Quote selected
    Ce mama dracului face pe aci piticot ciot barbot ostalep, un imbecil care discuta romaneste (iso639) si zice moldoveneste (inexistent). Muscal piticot ciot, mars la Moskva ! Nu te mai da cu gel pe par markutoidule
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
1072 locuitori

Ciobanovca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ciobanovca, Mirnoe, Balmaz și Troiţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Anenii Noi și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1072 de oameni. Satul Ciobanovca a fost menționat documentar în anul 1867.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.