|
Gravidele își pot alege maternitatea la care să nască, indiferent de locul de trai
Femeile pot naște în maternitatea în care își doresc, indiferent de locul de trai. Excepție fac cazurile în care conform indicațiilor medicale este necesară respectarea principiilor de regionalizare și triere a gravidelor în acordarea asistenței medicale perinatale. Precizările în cauză sunt făcute de Ministerului Sănătății drept răspuns la o solicitare a Agenției de presă IPN despre pachetul de servicii acoperite de polița de asigurare medicală obligatorie în cazul nașterilor.
Femeile pot, de asemenea, să-şi aleagă pentru naștere medicul obstetrician-ginecolog din cadrul spitalului, având consimțământul prealabil al acestuia. Aceasta se face în scris, printr-o cerere, și se semnează de gravidă și de medicul obstetrician-ginecolog care-și asumă responsabilitatea de acordare a asistenței medicale în timpul nașterii.
Deşi Ministerul Sănătăţii susţine că femeia poate să aleagă să nască într-o instituție privată, în baza poliței de asigurare medicală, în cazul în care această instituție este contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru prestarea acestui serviciu, CNAM precizează că în acest moment nu contractează serviciile legate de naştere în instituţiile medicale private.
Chiar dacă naște într-o maternitate publică, în baza poliței de asigurare medicală, femeia este în drept să ceară să fie asistată de către o persoană apropiată. Dacă sarcina a decurs fiziologic normal, femeia este sănătoasă și nu există riscuri pentru copil, atunci ea se deplasează la maternitate când încep primele contracții uterine. Decizia de spitalizare se ia după evaluările medicale.
Ministerul Sănătății precizează că în Republica Moldova, ca și în majoritatea țărilor, operația cezariană se face dacă există indicații medicale, și nu la alegerea personală a gravidei. În caz de naştere prin cezariană, persoana de susținere se află în apropiere de sala de operație și după extragerea fătului se află cu nou-născutul până la încheierea operației cezariene, supravegheat de moașa din sala de naștere.
În Republica Moldova sunt deschise 37 de centre perinatale în raioane. De asemenea, la Chișinău, în cadrul Institutului Mamei și Copilului, activează o maternitate cu statut republican, unde pot naște femeile din toate raioanele și municipiile țării. În capitală sunt și două maternități municipale: în cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 și Maternitatea Municipală nr 2.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1773
- Populația:
- 1352 locuitori
Delacău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Delacău și Crasnaia Gorca. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 50 km de Chișinău. Populaţia satului Delacău alcătuia 1352 de oameni în anul 2005. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1773.
Comments
(0)