|
Moldova va avea un sistem electronic de achiziţii publice
Ministerul Finanţelor a semnat astăzi un Memorandum cu mai multe ONG-uri, asociaţii de business şi companii IT în vederea dezvoltării şi introducerii sistemului de achiziţii publice electronice.
Este primul parteneriat de acest fel în Republica Moldova, iar programul-pilot care dă continuitate proiectului va fi lansat la 1 ianuarie 2017.
Sistemul eAchiziţii dispune de susţinerea tehnică a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
„Sistemul electronic de achiziții vine să ne asigure un grad mai mare de transparență și eficiență a achizițiilor publice în Republica Moldova. De altfel, cooperarea noastră, a Ministerului Finanțelor cu toate entitățile care sînt parte a acestui memorandum, vor fi axate anume pe acest obiectiv", a declarat după semnarea documentului Octavian Armașu, ministrul Finanțelor.
"Vrem să implementăm acest proiect-pilot, care reprezintă o abordare nouă în dezvoltarea sistemului electronic de achiziții publice bazat pe experiența țărilor din regiune, Ucraina și Georgia", a spus ministrul.
Octavian Armașu a mai menționat că, prin acest document, Ministerul Finanțelor și Agenția de Achiziții Publice devin parteneri ai sectorului privat și ai societății civile pentru dezvoltarea noului sistem. „Dorim să includem societatea civilă chiar la etapa de elaborare a sistemului, astfel ca principiile de transparență să fie încorporate chiar în design-ul sistemului, iar acesta să se bucure de o încredere mai mare din partea cetățenilor", a subliniat ministrul Finanțelor.
El a amintit că de la 1 mai 2016 a intrat în vigoare noua Lege a achizițiilor publice care transpune o parte din directivele Uniunii Europene din 2014. De asemenea, a fost adoptată o strategie de dezvoltare a achizițiilor publice pentru perioada 2016-2020. Din 1 ianuarie 2017 vor intra în vigoare noi modificări a legislației, inclusiv privind crearea Agenției pentru Soluționarea Contestațiilor.
Crearea unui sistem eficient și credibil de achiziții publice reprezintă unul dintre elementele fundamentale ale procesului de dezvoltare al Republicii Moldova, a declarat directorul Agenției Achiziții Publice, Ruslan Malai. Potrivit acestuia, „intensificarea eforturilor pentru implementarea unui sistem de achiziții publice electronice va spori transparența procesului de achiziționare a bunurilor, lucrărilor și serviciilor, ceea ce va avea ca și efect creșterea încrederii cetățenilor și a mediului de afaceri în acest sistem".
"Un sistem electronic de achiziții publice funcțional reprezintă unui din cele mai eficiente instrumente pentru sporirea transparenței și eficienței procedurilor de achiziții", a menționat Malai.
Potrivit datelor oficiale, în anul 2014, valoarea contractelor de achiziții publice s-a ridicat la 11,54 miliarde lei, ce constituie 10,3 la sută din PIB. În 2015, procurările de bunuri și servicii au fost în mare parte suspendate, din lipsa de bani. În țările europene cota procurărilor publice variază între 15 și 30 la sută din PIB.
Source:
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Античный фонтан Антонина (Видео)
- Трёхостровское огневище: тайна древнего кургана на берегу Дона (+Фото)
- Нездоровый образ жизни - удел малообразованных людей
- Изобретатель летающих тарелок - гениальный Шаубер
- 10 десять продуктов, которые могут помочь вашему телу хорошо пахнуть
- Изюм и вода помогают в чистке печени!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1618
- Populația:
- 1448 locuitori
Păpăuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul Păpăuți este situat la o distanță de 8 km de orașul Rezina, și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului Păpăuți constituie 1448 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1618.
Comments
(0)