25 november 2016, 14:45 Moldovan reality views 11098
Prețuri la piață: Ce putem cumpăra la sfîrșitul toamnei
25 november 2016, 14:45 Moldovan reality views 11098

Prețuri la piață: Ce putem cumpăra la sfîrșitul toamnei

Chiar dacă sezonul de fructe și legume în Moldova e practic pe sfîrșite, Locals.md merge în mod tradițional la piață ca să clarifice ce alimente trebuie cumpărate chiar acum.

PORUMBRELE


Preț: 10 lei/paharul

De obicei, pomușoarele de porumbrele proaspete se mănîncă după înghețuri, atunci cînd în ele se reduce cantitatea de taninuri și ele devin mai puțin astringente și acre, fiind mai gustoase. Totuși cea mai mare parte de pomușoare adunate este folosită pentru prepararea compoturilor sau dulceței.

Nu este dificil să alegeți porumbrelele, trebuie să luați pomușoarele ovale sau sferice mici, cu dimensiunea de 0,8-2 cm, acoperite cu o cojiță mov închisă, uneori, de culoare roșie, cu o un strat ca de ceară deasupra, cu un sîmbure grunjos. La gust fructele trebuie să fie dulci-acrii, astringente, înțepător.

CEAPĂ ȘALOTĂ


Preț: 12 lei/kg

Ceapa șalotă este mai mică ca dimensiuni decît ceapa obișnuită, iar căpățîna acesteia se aseamănă mai mult cu usturoiul, deoarece este formată din căței, în loc de o căpățînă întreagă. Gurmanzii prefera ceapa șalotă. Acest tip de ceapă este, de asemenea, numită: eșalotă, arpagic, ceapă franțuzească, hașmă.

Pentru a alege eșalotă bună, trebuie să vă conduceți de cîteva reguli: pipăiți bulbii înainte de a-i cumpăra, aceștia trebuie să fie tari și grei. Eșalotă uscată și moale nu are rost să cumpărați, căci se va altera repede. Prospețimea cepei se determină vizual. Bulbii încolțiți indică faptul că ceapa e veche. Un sfat gurmanzilor: dacă doriți să cumpărați ceapă eșalotă mai fină, alegeți bulbi nu foarte mari, bulbii mari amintesc gustul cepei obișnuite.

RODII


Preț: 29-35 lei/kg

Cel mai important lucru de reținut atunci cînd alegeți rodiile, e că fructul trebuie să fie uscat pe dinafară și suculente în interior. Fructul copt are coaja subțire, un pic uscată, tare și scorțoasă, care parcă strînge granulele. Coaja umedă, elastică o au fructele culese prematur. Coaja trebuie să aibă o culoare uniformă (de la verde deschis și galben deschis pînă la roșu și maro) și o ușoară strălucire. Petele sur-cafenii și maro cu inimă neagră indică faptul că fructul a fost atacat de putregai negru.

Cumpărați rodii mari, căci acestea cu siguranță sînt pline cu suc. Cele mai multe soiuri au o greutate de pînă la 700 g. La apăsare trebuie să simțiți un ușor crănțănit al granulelor coapte.

CURMALE JAPONEZE


Preț: 35 lei/kg

"Vișina de iarnă" și "Soarele portocaliu", astfel e numită afectuos în popor curmala japoneză. Haideți să ne clarificăm, cum să alegem un fruct copt și delicios.

Străduiți-vă să alegeți curmala cu marginile moi și uitați-vă la peduncul: atît frunzele, cît și codița trebuie să fie uscate și de culoare maro. Unul dintre cele mai bune soiuri este considerat "Shaheen" - o curmală mare, în formă de inimă.

În cazul în care fructele nu sînt coapte, acestea pot avea un gust astringent. Curmala "Shaheen" coaptă poate fi distinsă prin pielea translucidă cu inele subțiri negre: cu cît sînt mai multe, cu atît curmala japonez ă e mai coaptă. În Asia Centrală se spune că curmalele coapte trebuie să fie moi, avînd coaja netedă, lucioasă și subțire translucidă.

CIUPERCI-BUREȚI


Prețul: 40 lei/kg

Ciupercile sînt un produs ușor alterabil. În frigider bureții pot fi păstrați aproximativ 5 zile, iar la păstrarea la temperatura camerei o perioadă și mai scurtă: de pînă la 6 ore. De aceea, alegînd ciupercile, trebuie să acordați o atenție sporită, mai întîi, prospețimii produsului.

Luați aminte că indicatorul cel mai de nădejde al prospețimii ciupercilor este mirosul. Prezența unui miros pătrunzător, neplăcut ne dovedește faptul că ciupercile sînt stricate. Priviți ciuperca din toate părțile: în cazul în care pe marginile pălăriei deosebiți fisuri vizibile mari acest lucru indică, de asemenea, faptul că ciupercile nu sînt proaspete. Pe pălăria bureților (nici deasupra, nici dedesubt) nu trebuie să fie pete gălbui.

AVOCADO


Prețul: 120 lei/kg

În Moldova, cel mai mare număr de soiuri de avocado pe rafturile piețelor apar la sfîrșitul toamnei, prețurile, reducîndu-se în mod semnificativ. Mai întîi de toate, să ne clarificăm: Avocado este un fruct. De aceea, atunci cînd îl selectați folosiți-vă simțurile în același mod ca și în cazul în care ați alege piersicile la piață. În primul rînd, utilizați senzația tactilă. Luați fructul în mînă, simțiți-l. Un avocado tare ca piatra va însemna că fructul are mult pînă să se coacă.

Atunci cînd apăsați cu degetul pe coaja avocadoului ar trebui să rămînă o urmă mică, care va dispare treptat. Vizual, puteți determina, dacă avocado este copt în felul următor: luați fructul, scoateți ambalajul și uitați-vă la mica urmă rotundă de dedesubtul său. Dacă culoarea urmei e ușor maro, avocado este prea copt. În cazul în care e de culoare galben-verde, cel mai probabil, că fructul nu este copt. Ei bine, iar în cazul în care urma e verde deschisă, cu vene mici de culoare maro, atunci avocado este perfect.

MANDARINE


Prețul: 35 lei/kg

Sezonul fructelor tradiționale de "Anul Nou" în Moldova este deschis! Așadar, cîteva sfaturi, cînd le cumpărați.

Sucul, care se elimină din mandarină la apăsare, stropindu-vă pielea și coaja care se curăță ușor de pe fruct este un indicator al faptului că acesta este copt și proaspăt. Trebuie să alegeți mandarinele care nu au pete pe coajă. Mandarinele dulci sînt adesea puțin mai grele, decît cele acrișoare. Citricele ușoare ca greutate vor avea fibre rigide, semințe în cantități mari și vor fi lipsite de volumul optim de lichid.

RĂDĂCINA DE GHIMBIR


Prețul: 50 lei/kg

Ghimbirul – una dintre cele mai populare și utile plante, rădăcinile căreia le cumpărăm în timpul iernii. Iar primul semn al ghimbirului de calitate este că la rupere e apos și suculent. Rădăcina "bună" de ghimbir are o culoare aurie și strălucește și trebuie să fie tare și netedă. Dacă ați observați un miros de umezeală, înseamnă că termenul de valabilitate a expirat.

MERELE FLORINA


Prețul: 7 lei/kg

Anume acest soi este o sursă majoră de vitamine și minerale folositoare în timpul iernii. Fructe sînt culese în luna octombrie, dar merele Florina, dacă sînt depozitate în mod corespunzător pot să rămână în stare proaspătă, pînă în martie.

Fructele de formă cilindrică turtită au greutatea de la 100 pînă la 140 g. În plus, acestea au marginile suficient de largi și netede. Aceste fructe sînt date parcă cu fard roșu de obraz, care este distribuit uniform pe toată suprafața acestora. Merele Florina sînt dulci, fructele ieșind în evidență cu aroma lor bogată.

DOVLEACUL


Prețul: 6 lei/kg

Atunci cînd alegeți dovlecii la piață, acordați o atenție dimensiunii optime: medii. Dovleacul de dimensiuni deosebit de mari, deși arată impunător, se dovedesc, de regulă, a fi prea uscați sau dimpotrivă apoși, avînd un gust amărui. Greutatea optimă a dovleacului - 3-5 kg, nu mai mult.

Culoarea pulpei dovleacului ar trebui să fie galbenă intensă sau chiar portocalie. Țineți minte că culoarea pulpei dovleacului depinde de cantitatea vitaminei A în el: cu cît mai multă vitamină, cu atît mai intensă este culoarea și nu are nimic de-a face cu culoarea cojii.

Atrageți întotdeauna atenție la coadă. La un dovleac copt aceasta ar trebui să cadă de la sine. Dacă vedeți că coada de dovleac este tăiată, este probabil să acesta a fost cules prematur și leguma nu a avut timp să se coacă pur și simplu. Această legumă se poate coace în condiții casnice.

Coaja dovleacului trebuie să fie tare. Multe gospodine recomandă să apăsați pe ea cu unghia, dacă nu ați reușit înseamnă că dovleacul este copt. În cazul în care coaja de dovleac este groasă și acoperită cu ceară naturală (aceasta păzește dovleacul de uscarea prematură) – un astfel de dovleac va putea fi păstrat mult mai mult timp.

ALUNE


Prețul: 25 lei/paharul

Alunele sînt adesea confundate cu "alunele de pădure". Diferența între ele constă în proprietățile lor gustative și dimensiuni. La exterior aceste nuci arată aproape identic, dar alunele sînt întotdeauna mai mari decît alunele de pădure.

Principalele criterii de alegere a alunelor este considerat gradul suficient de maturare și uscarea corespunzătoare. În cazul în care turnați alunele dintr-o mînă în alta, ar trebui să auziți un sunet destul de tare, care să amintească bătaia; alunele, indiferent de forma în care sînt vîndute, trebuie să fie uscate (această regulă se referă atît la alunele cu coajă, cît și la cele curățate); iar în cazul în care pe suprafața miezurilor este vreo depunere, nu trebuie să le cumpărați în nici un caz. În magazin sau la piață alunele de pădure nu ar trebui să fie puse în apropierea produselor alimentare gata preparate.

FENICUL


Preț: 49 lei/kg

Pînă de curînd feniculul nu era cunoscut la noi, iar acum este vîndut la mai multe piețe și în supermarket-uri. La fenicul totul este comestibil: atît ceapa, cît și tulpina, frunzele și semințele. El a are un miros distinct de anason, fiind crocant și suculent.

Alegînd feniculul, mai întîi uitați-vă la partea verde: acesta proaspătă e verde- aprinsă și fragedă. Frunzele superioare ale căpățînii trebuie să fie elastice, netede și ușor lucioase, fără urme de deteriorare sau adîncituri. În stare proaspătă este cel mai bine să se mănînce numai feniculul de cea mai bună calitate. El are bulbii drepți, tari, albicioși sau verde palid cu tulpinile verzi.

În frigider fenicul își păstrează prospețimea timp de aproximativ 4 zile. Însă cu cît mai repede îl veți mînca, cu atît mai bine, aroma feniculului dispare treptat.

PĂDUCELUL


Prețul: 5 lei/paharul

Atunci cînd îl cumpărați este important să vă asigurați că pomușoarele sînt coapte: acestea trebuie să aibă o culoare uniformă roșu închisă, să se desprindă ușor de codiță. Pe pomușoare nu trebuie să fie semne de mucegai.

Pomușoarele de păducel proaspete pot fi depozitate în frigider timp de 2-3 săptămîni. În congelator păducelul nu își pierde proprietățile sale folositoare pe tot parcursul anului. Pomușoarele uscate într-un loc uscat și ventilat pot fi păstrate 1-2 ani, cel mai bine este să le păstrați în săculeți din pînză, ca acestea să nu prindă mucegai.

După congelare pomușoarele de păducel devin mai gustoase și mai dulci, din ele ieșind amărăciunea.

Source: locals.md

Keywords:

fructe , legume , toamna , preţ , piata

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
63 locuitori

Novaia Jizni este un sat din cadrul comunei Ofatinți din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 95 km de Chișinău. Populaţia satului Novaia Jizni alcătuia 63 de oameni în anul 2012. Satul Novaia Jizni a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.