|
Ostalep: O parte din migranți au pierdut legătura cu Moldova (Video)
Dacă cineva dintre concetățenii noștri vrea să participe la alegeri o data la patru ani, nu văd nicio problemă sa le oferim dreptul să vină în Republica Moldova.
De această părere este directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, Valeriu Ostalep, care a declarat într-un interviu pentru NOI.md că doar în așa mod diaspora își va putea exprima patriotismul și loialitatea față de țară, iar problema cu votul peste hotare ar fi rezolvată definitiv.
„Dacă cineva dintre concetățenii noștri vrea sa participe la alegeri o data la patru ani, nu văd nicio problemă sa le oferim dreptul să vina în Moldova și să voteze aici, la locul de trai. Atunci o să vedem acest lucru ca un element al patriotismului, un element al interesului față de societatea noastră. Prin asta noi o să putem să evitam aceste invenții și speculații care vor fi în continuare cu votul peste hotare. Propunerea mea este în primul rînd să discutam împreună acest fenomen, raționalitatea actualului sistem, pentru că mi se pare lipsit de sens. Alegerile nu trebuie să fie un cazinou, iar politicienii și alegătorii să ne temem și să ne gîndim ce va fi cu votul peste hotare la următoarele alegeri", a spus Ostalep.
Potrivit lui, o parte dintre cetățenii RM de peste hotare au pierdut legătura cu Moldova. Asta deoarece ei se află la muncă în baza cetățeniei românești, dar, totodată, își revendică dreptul de a vota conducerea Republicii Moldova.
„Există o relație între stat și cetățeni. Ea trebuie prin ceva să se exprime, să existe cumva. Aceste argumente ca ei trimit bani și trebuie să participe la deciziile din Moldova eu nu le accept. Ce înseamnă ca ei trimit bani? Cui trimit bani? Acestea sînt chestiuni personale, dar noi cu dumneavoastră abordam chestiuni legate de stat și societate. În Marea Britanie, de exemplu, se află un număr impunător de cetățeni ai RM, dar ei au nimerit acolo în baza pașaportului românesc, fiindcă în Marea Britanie nu funcționează regimul liberalizat de vize. Clar că ei lucrează în baza pașaportului românesc. Deci cetățenii români vor ca statul moldovenesc, noi cu dumneavoastră, să garantăm ca ei toți o sa ne aleagă conducerea, fără să-și pună întrebarea – de unde structurile de stat să cunoască cîți cetățeni sînt acolo?", se întreabă Ostalep.
De asemenea, el susține că această abordare cu privire la votul diasporei în Republica Moldova ar trebui discutată în format mai larg, unde să participe conducerea țării, societatea civilă, diaspora etc. Totodată, Ostalep susține că practica aceasta are loc în mai multe țări, inclusiv Turcia.
Toate detaliile din cadrul discuției cu Valeriu Ostalep le puteți vedea în imaginile video de mai jos.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1608
- Populația:
- 9060 locuitori
Camenca este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 160 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 9060 de oameni. Camenca a fost menționată documentar în anul 1608.
Comments
(0)