09 december 2016, 16:45 Moldovan reality views 4761
90% din locurile disponibile în școlile profesionale au fost acoperite
09 december 2016, 16:45 Moldovan reality views 4761

90% din locurile disponibile în școlile profesionale au fost acoperite

Planul de admitere a tinerilor în școlile profesionale a fost realizat în proporție de 88 la sută, cu trei puncte procentuale mai mult față de anul trecut (85%), a anunțat astăzi Ministerul Educației.

„Din cele 9 455 de locuri repartizate pentru admitere în anul curent, 1 158 de locuri au rămas neacoperite. Astfel, din 42 de școli profesionale și patru Centre de excelență, 14 și-au completat integral oferta educațională. Cei mai mici indicatori ai admiterii s-au înregistrat în regiunile din țară, în special la ȘP din Cuhureștii de Sus (42%) și ȘP din Cimișlia (59%)", se menționează într-un comunicat al instituției.

Totodată, meseriile care au rămas neacoperite sînt din domeniul construcțiilor, cum ar fi zugravii, tencuitorii, pietrarii-zidari, tractoriștii ș.a. În schimb aproape toate meseriile noi introduse anul acesta la solicitarea agenților economici au fost completate. Printre acestea se numără instalator sisteme de încălzire - ventilație și climatizare, echipamente solare, electromontor - sisteme de pază și semnalizare a incendiilor, tipograf - print digital şi offset precum și electronist telecomunicații.

Potrivit Ministerului Educației, această situație denotă că oferta educațională din domeniul profesional tehnic trebuie elaborată în strictă conformitate cu necesitățile pieței muncii.

În Republica Moldova funcționează 42 de școli profesionale și 4 Centre de excelență, care oferă studii la nivelul școlilor profesionale.

Source: moldpres.md

Keywords:

scoala , învăţămînt

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
163 locuitori

Balmaz este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Anenii Noi și la 47 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 163 de oameni. Satul Balmaz a fost menționat documentar în anul 1670.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.