|
Tuleanțev: Patria ca idee națională
"Timp de 25 de ani de independență a Moldovei, diversele elite politice ar reușit să mărească la maxim prăpastia dintre oameni și autorități". Acest lucru l-a declarat liderul Consiliului Public "Pentru Patrie", Igor Tuleanțev, la Сonferința Internațională "Declarația de independență la 25 de ani: trecut, prezent și viitor", care s-a desfășurat la Chișinău, pe data de 25 august.
"Oamenii noștri au uitat ce înseamnă să trăiești: ei au învățat să supraviețuiască. Cetățenii Moldovei au pierdut sentimentul stabilității și speranței într-un viitor. Noi toți trăim timp deja de 25 de ani, fără un plan, fără un proiect comun care să ne unească, fără ceea ce se numește Idee Națională! Din contra toate acțiunile elitelor politice au dus la divizarea societății după limba de comunicare, apartenența etnică sau locuind pe unul dintre malurile Nistrului. Și toate acestea într-o țară o dată înfloritoare, a cărei populație a supraviețuit ocupației, foametei, represiunilor, în ciuda tuturor acestor vicisitudini. Mai mult decît atît, a depus destul de multe eforturi, luptînd umăr la umăr cu popoarele frățești în războiul sfînt împotriva fasciștilor. Iată că astăzi a venit ziua cînd trebuie să ne oprim, să ne uităm înapoi, și de dragul viitorului nostru comun să răspundem la întrebarea care e principială și importantă: la o asemenea "independență" am visat acum douăzeci și cinci de ani? Cum vor fi următorii douăzeci și cinci de ani de independență a Patriei noastre, va exista oare statul, acest lucru depinde acum numai de noi înșine, de dorința noastră de a trăi și de a crea. Trebuie să învățăm să mergem cu un pas înaintea timpului. Să ne trasăm scopuri îndepărtate, iar soluțiile zilei de astăzi să devină parte a unui plan mai amplu. Acest plan constituind sistemul de acțiuni pentru înfăptuirea viitorului", a concluzionat Tuleanțev.
Potrivit părerii lui Tuleanțev, susținută de majoritatea participanților la Conferință, ar fi corect ca Ziua Independenței să fie considerată 24 august. Data eliberării Moldovei de ocupanții naziști în anul 1944. "Este îmbucurător să ne reamintim faptul că în această perioadă istorică poporul României s-a alăturat coaliției antihitleriste, fără să privească dobîndirea în luptă a statalității Moldovei, ca o etapă de tranziție spre "Unire", așa cum s-a întîmplat în anul 1991. Atunci după adoptarea Declarației Parlamentului din 1991, am primit colapsul economiei, degradarea învățămîntului public, sărăcia permanentă și criza demografică. Tuleanțev a subliniat că acest lucru s-a întîmplat din cauza elitelor de la putere, care au condus în Moldova aceste sfert de secol. Principala "realizare" din ultimii 25 de ani a devenit independența lor față de stat și față de propriul popor. Acești ani nu sînt comparabili cu rezultatele a cel puțin primilor 25 de ani după eliberare. În 1944, anul cînd Moldova a devenit o regiune înfloritoare: fiind restabilite agricultura, căile ferate, reconstruite podurile și drumurile. Acest lucru a devenit posibil din motiv că atunci oamenii aveau au o înțelegere clară și conștientă a Patriei și aveau grijă de viitorul ei, nu în cuvinte, ci în fapte. Deoarece Patria este o categorie de viitor, pentru care merită să luptăm", consideră liderul Consiliului Public "Pentru Patrie ", Igor Tuleanțev.
"Cu această ocazie felicit toți participanții Conferinței cu Ziua eliberării Patriei noastre − Moldova. 72 de ani în urmă, datorită unității, perseverenței, curajului, credinței în Victorie, strămoșii noștri viteji au reușit să săvîrșească o faptă eroică nemuritoare în numele viitorului. În această perioadă istorică, am dobîndit un nou aliat în lupta împotriva amenințării întregii omeniri – a fascismului, acesta devenind România. Și este plăcut să ne amintim faptul că anume poporul român, la momentul respectiv, a făcut alegerea corectă, alăturîndu-se coaliției antihitleriste. Atunci România a ieșit din războiul împotriva poporului sovietic și a trecut de partea adevărului, bunătății, dreptății și libertății. Da, acesta a fost timpul, cînd am avut, posibil, puncte de vedere diferite cu privire la "ziua de ieri ", dar ne-am unit în numele "viitorului" nostru comun și am învins", și-a început discursul de felicitare președintele Consiliului Public "Pentru Patrie ", Igor Tuleanțev.
24 august – adevărata Zi a Independenței
În continuare, liderul obștesc a comparat primii 25 de ani după eliberarea Moldovei, în anul 1944, cu aceeași perioadă de la obținerea independenței, în 1991: "Imediat după finalizarea cu succes a operațiunii Iași-Chișinău a început reconstrucția de după război a economiei Moldovei, a fost recreată industria, comunicațiile feroviare, au fost construite și reconstruite poduri peste Nistru. Data de 24 august a devenit pentru poporul moldovenesc multinațional Ziua Victoriei, libertății și independenței. Să ne imaginăm pentru un moment în ce categorii gîndeau strămoșii noștri. După înfrîngerea de către poporul sovietic victorios a ciumei brune, oamenii visau la un viitor luminos. Strămoșii noștri știau să meargă cu un pas înaintea timpului. Ei și-au fixat scopuri mărețe, iar soluțiile zilei de astăzi deveneau o parte a realizării unui plan de proporții. Pentru că atunci aveau un concept clar de "Patrie". În jurul noțiunii de grijă față de Patrie și a viitorului ei s-a construit și dezvoltat meleagul nostru. Întruchiparea Patriei a fost marea operă de creație a mai multor generații la rînd. Citatul din cîntecul "Doar țara natală să trăiască, alte griji nu avem" a fost nu doar un slogan propagandistic, ci a caracterizat, de asemenea, atitudinea oamenilor sovietici a acelor timpuri față de Patria lor.
Pe 27 august anul curent, autoritățile Moldovei se pregătesc să întîlnească cu fast aniversarea a 25 de independență. Firește, că această "sărbătoare a vieții", va avea loc pe fundalul unui boicot absolut al Zilei Eliberării, care este în mod tradițional marcat la 24 august de întregul popor multinațional al Moldovei. S-ar părea, ce legătură e între o dată istorică și alta? Dar mai cu seamă ce ar putea, în general, să-i provoace confuzii unui om normal educat, patriot, în ce privește independența țării sale", a pus întrebarea Tuleanțev.
Potrivit părerii lui, termenul de "independență" implică, înainte de toate, independență politică, lipsa de dependență și subordonare. La 27 august 1991 Parlamentul Republicii Moldova, adoptînd Declarația respectivă și-a declarat independența față de URSS. Dar, în acel moment am devenit independenți nu numai față de Moscova, ci și de investițiile în economie, știință, educație, agricultură, industrie. Mai mult decît atît, am devenit independenți față de produsele locale, de inovații, tehnologii, standarde. Dar principala "realizare" a noii puteri a republicii a devenit independența și față de statul însuși, dar și față de cetățenii țării. Potrivit autorităților centrale în Moldova astăzi, trăiește cel mai independent popor, de care precum glumesc înșiși cetățeni țării nu depinde într-adevăr nimic. Migrația populației constituie astăzi circa 50% din populația totală a țării, iar criza demografică bate noi recorduri. Moldova e țara în care în fiecare an, indiferent de orice, sînt închise sute de grădinițe și case de copii, școli, sînt desființate grupe din învățămîntul superior", a menționat Tuleanțev.
Patria este categorie a viitorului, nu a trecutului
"Pentru mulți oameni, Patria este o componentă atît de importantă, esențială a vieții lor, încît ei sînt dispuși să-și sacrifice instinctul de autoconservare, sacrificîndu-se pentru viitor. Dar acest lucru nu se referă la elitele aflate la putere în Moldova în ultimul sfert de secol, ci doar pentru a converti Patria într-un viitor al copiilor săi în universități prestigioase din străinătate și conturi cu șase cifre în bănci străine", consideră liderul Consiliului Public "Pentru Patrie".
Pe data de 25 august, la Chișinău s-a desfășurat Conferința Internațională "Declarația de Independență la 25 ani: trecut, prezent și viitor", organizată de Consiliul Public "Pentru Patrie", care reunește mai mult de 70 de organizații non-guvernamentale.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1777
- Populația:
- 476 locuitori
Frumuşica este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Frumuşica a fost menționat documentar în anul 1777.
Comments
(1)