08 february 2016, 10:16 Moldovan reality views 4345
Cei din domeniul tehnic-ingineresc sînt cei mai plătiți pe piața muncii
08 february 2016, 10:16 Moldovan reality views 4345

Cei din domeniul tehnic-ingineresc sînt cei mai plătiți pe piața muncii

Dat fiind că necesitatea joburilor de profil ingineresc creşte vertiginos, studiile de specialitate recomandă tinerilor care tind spre independenţă financiară să se orienteze spre facultăţile de inginerie și profilul tehnic (auto, IT, construcţii, mediu, energie).

Asistăm, astfel, la un „al doilea val" al cererilor pe piața muncii, după ce primul, acum 15 ani, a scos în vogă „ştiinţele politice", „comunicarea", „relaţiile publice". Astăzi cererea are un vector nou, concentrîndu-se în zona industriilor, care înregistrează un deficit de forţă de muncă calificată, scriu cei de la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Un alt trend ține de creşterea semnificativă a opțiunilor pentru matematică, accentul punîndu-se, din nou, pe IT-inginerie.

Domeniul ingineriei și productiei este puternic influențat de producția de automobile în țările din Europa Centrală și de Est. Astfel, un inginer automatist din România are cel mai mare salariu din regiune – 30.000 de euro pe an, în comparație cu Turcia – 26.000 de euro și Cehia – 24.000 euro anual.

Salariile în domeniul IT au crescut cu 5-10%. Cel mai bine plătit director de IT se află în Turcia, avînd un salariu de 70.400 de euro/an, iar un director IT român cîștigă pînă la 53.000 de euro/an.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova, cel mai mare cîştig salarial mediu îl au angajaţii din sfera tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor. În martie 2016, ei au avut un salariu mediu de 12310,5 lei – cu 27,5% mai mult decît în martie anul trecut.

Source: diez.md

Keywords:

salarii , top , munca

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
230 locuitori

Humuleşti este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 28 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 230 de oameni. Satul Humuleşti a fost înființat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.